NVD: E-veselības sistēmas traucējumu gadījumā katrs no tiem jāvērtē individuāli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kaut arī ģimenes ārsti norādījuši, ka e-veselības sistēmas darbība joprojām ir lēna un ārsti arvien saskaras ar daudzām un dažādām sistēmas kļūdām, Nacionālais veselības dienests (NVD) norāda, ka katrs gadījums vērtējams individuāli.

Kā aģentūrai LETA skaidroja dienesta pārstāve Agnese Jasenoviča, gadījumu iemesli var būt saistīti arī ar interneta lēndarbību vai iekšējo tīklu uzstādījumiem un citiem procesiem.

Pēc NVD paustā, ja ārstniecības iestādē vai aptiekā tiek izmantots e-veselības portāls un tiek konstatēta lēndarbība, svarīgi informēt e-veselības lietotāju Atbalsta dienestu, savukārt, ja lēndarbība tiek konstatēta, izmantojot lokālo informācijas sistēmu, speciālisti aicināti sazināties ar tās izstrādātāju, tostarp vienojoties par traucējumu paziņojumu saņemšanu.

Vienlaikus Jasenoviča norādīja, ka par NVD plānotajiem e-veselības sistēmas uzlabošanas darbiem un sadarbības partneru, piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes veiktajām darbībām to sistēmās, ja tās var ietekmēt e-veselības darbību, dienests izsūta informatīvus paziņojumus e-veselības lietotājiem.

Ģimenes ārsti pauduši arī bažas, ka joprojām no e-darbnespējas lapām nav izņemtas diagnozes. Ja grozījumi stājušies spēkā no 1.marta, tad e-veselības sistēmā šo ailīti joprojām ģimenes ārstam ir jāizpilda. NVD pārstāve norādīja, ka šobrīd tiek veikti noslēdzošie darbi, nodrošinot starpsistēmu datu apmaiņas pārbaudi.

Kā ziņots, e-veselības sistēmas darbība joprojām ir lēna, turklāt ārsti arvien saskaras ar daudz un dažādām sistēmas kļūdām, liecina Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) biedru sapulcē prezentētā ģimenes ārstu aptauja.

Kā liecina aptaujas dati, 43% ģimenes ārstu ar sistēmas traucējumiem pēdējo divu nedēļu laikā saskaras divas līdz trīs reizes nedēļā, turklāt 29% uzskata, ka e-veselības dēļ ģimenes ārsta darba laiks pagarinājies par divām un vairāk stundām, 19% - par 1,5 stundām, 20% - par stundu dienā, 6% - par pusstundu dienā, bet 22% ģimenes ārstu nav palielinājies darbalaiks.

LĢĀA aptaujā no 1. līdz 7.martam piedalījās 201 ģimenes ārsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu