Reta parādība! Milzu ledus mozaīka Kurzemes piekrastē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Laika apstākļi sekmējuši iespaidīgu un samērā retu parādību – ledus no abām pusēm ieskauj Kolkasragu un ir novērojams līdz pat Ventspilij. Neparasti ledus krāvumi izveidojušies jūrā pie Mērsraga, stāsta Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) okeaonologs Valters Žeižis.

Īsajā bargā sala periodā izveidojās dažādas formas ledus, tomēr pilnībā tas jūras līci nepārklāja un marta sākumā strauji kusa. Plāno ledu vēji un straume salauza, stumdot pa līci, skaisto ledus struktūru veidošanos skaidro LVĢMC pētnieks. Līdz ar to piekrastē izveidojās ledus krāvumi, veidojot interesantus motīvus.

Pēdējās divas dienas līcī un Irbes šaurumā ledus masas izkustējās. Ziemeļu vējš ledu saspieda apkārt Kolkasragam un aizstūma līdz Ventspilij. Ledus nav biezs – līdz 10 centimetriem.

Iespaidīgie skati jūras krastā vēl kādu laiku nepazudīs un priecēs ziemas ainavu cienītājus. Dodieties pie jūras baudīt ledus maģiju!

Tuvākajās dienās laiks saglabāsies samērā vēss un ledus krāvumi izplatīsies. Tie izveidojuši tādas kā ledus mūra drupas no Slokas līdz Ovišragam.

Žeižis stāsta, ka pasažieru kuģus plānais ledus neuztrauc, arī lielie kuģi saviem spēkiem spēj iziet tam cauri. Savukārt tie kuģi, kuru konstrukcija neparedz virzību cauri ledum, neriskē doties uz Rīgu un piestāj Liepājas ostā. Kurzemes līča piekrastes mazajiem zvejas kuģiem ledus sagādā nepatīkamus brīžus.

Pēdējo četru gadu laikā jūras līci ledus pilnībā nav pārklājis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu