5 zelta likumi, kas jāievēro, kad telpaugi ir izcelti no pagraba

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Lai arī ik pa brīdim sals un sniegs uzrodas negaidīti, kalendārs nemēdz mānīt – pavasaris ir sācies. Meklējam tumšajos skapjos vai pagrabos noglabātos telpaugus, lai tos savestu kārtībā un māju papildinātu ar skaistiem zaļojošiem augiem. Lai arī katram augam nepieciešama sava pieeja, to «modināšanas» pamatprincipi ir līdzīgi.

1. Atbrīvo no iespējamiem kaitēkļiem!

Vispirms vajadzētu pārbaudīt auga lapu virspusi un apakšpusi, lai pārliecinātos, ka pa ziemu to nav apsēduši nevēlami ciemiņi – kādi kukaiņi vai arī to sadētas oliņas. Ja augs nav pārāk liels, tad, lai atvieglotu šo procesu, to var noskalot zem siltas ūdens strūklas. Puķu podu apklājot ar kādu plēvi vai polietilēna maisiņu, ieslīpi liek vannā vai dušā un skalo. Vēlams nomazgāt arī pašu podu, kā arī palodzi, uz kura augs stāvēs.

2. Pasargā no krasas temperatūras maiņas!

Ja, piemēram, augs ziemas periodu ir pavadījis pagrabā un pēkšņi tiek ienests istabā, tas varētu radīt ne visai labvēlīgu iespaidu. Tas tamdēļ, ka abu telpu temperatūru atšķirība var būt pat lielāka par 10 grādiem. Lai telpaugs neizjustu šādu diskomfortu, būtu ieteicams (ja iespējams) vispirms to paturēt kādu nedēļu vēsākā istabā un tikai tad novietot siltā istabā ar vidējo temperatūru 20 – 22 grādi.

3. Pasargā no pārmērīgas gaismas!

Nekādā gadījumā augu, kas tikko iznests no tumša pagraba, neliec uz palodzes dienvidu pusē. Spožā saule var apdedzināt vēl pie saules nepieradušo augu un tā lapas. Ja iespējams, pirmās dienas telpaugu novieto ne tik apgaismotā vietā, ja ne, tad šim dienvidu logam pirmās 4 – 5 dienas aizvelc priekšā aizkaru. Šādi auga lapas palēnām pieradīs pie saules gaismas.

4. Laisti prātīgi un pakāpeniski!

Pēc ziemas perioda nevajadzētu augu pārlaistīt. Ļoti iespējams, ka daļa tā sakņu ir gājušas bojā, attiecīgi nespēs uzņemt daudz ūdens. Ieteicams to darīt pakāpeniski un mazās devās. Īpaši jāuzmanās ar begonijām, tās pārlaistot, var sākties puve.

5. Nepārcenties ar mēslošanu!

Pēc ienešanas istabā pirmo mēnesi augu vēlams tikai laistīt, bet nemēslot. To var sākt darīt, kad augam parādījušies jaunie dzinumi. Kā arī sākotnēji vēlams to darīt ar vājākas koncentrācijas mēslojumu.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā žurnālā «Ievas Māja».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu