Kā Krievijas prezidentu vēlē Sibīrijas klejojošie ziemeļbriežu gani

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas. Taču balsu nodošana jau februāra beigās sākās Sibīrijas ziemeļu reģionā, ko apdzīvo klejojošie ziemeļbriežu gani ņenci, vēsta aģentūra «Reuters». Kopš tā laika savu izvēli izdarījuši 282 cilvēki.

Ņencu autonomais apvidus atrodas vairāk nekā 1500 kilometru attālumā no Maskavas. Lai arī arktiskajā apgabalā, kur termometra stabiņš mēdz noslīdēt zem -40 grādu atzīmes, nav pat ceļu, Kremļa politika to sasniedz tik un tā - šoreiz ar reģionālās vēlēšanu komisijas vadītāja vietnieces Marijas Uglovajas palīdzību. Viņa helikopterā uz turieni nogādāja vairākas vēlēšanu urnas un biļetenus.

«Pirms dažiem mēnešiem mēs satikāmies ar vienas kopienas līderi, un viņš pateica, kur viņi ar ganāmpulkiem atradīsies šo divu nedēļu laikā,» stāsta Uglovaja. «Tad mēs lidojām 400 kilometrus, lai viņus satiktu. Ja viņu koordinātās būtu kaut dažu punktu neprecizitāte, mēs nebūtu viņus atraduši. Teritorija ir milzīga.»

Foto: Reuters/Scanpix

Astoņi gani palaida garām iespēju piedalīties vēlēšanās, jo laikā nepaspēja nokļūt tikšanās vietā, kur bija nolikta ar ziemeļbriežu ādām apvilkta telts.

Ņenci uz apvidus galvaspilsētu Narjanmaru dodas tikai tāpēc, lai atjaunotu pases vai nogādātu grūtnieces dzemdību namā, norāda pilsētā dzīvojošā Uglovaja. Tāpēc ciemiņu ierašanās - īpaši, ja tiem līdzi ir vēlēšanu urnas - ir rets notikums, kas tiek sagaidīts svētku noskaņojumā. Tomēr vēlēšanu rezultāts šķiet jau izlemts. Sagaidāms, ka pašreizējais Krievijas prezidents Vladmirs Putins paliks amatā uz vēl vienu termiņu.

Foto: Reuters/Scanpix

«Mūs ietekmē, kurš ir prezidents, jā,» saka 39 gadus vecā Jeļena Tuļejeva. «Likumi sasniedz arī mūs.»

Tuļejeva vienmēr balsojusi par Putinu. Viņa zinot arī dažus citus kandidātus, kurus redzējusi televīzijā. «Ja laiks ir labs, mēs uzstādām satelītšķīvi un skatāmies ziņas,» stāsta sieviete. Šķīvi uzliek uz ragavām, lai būtu vieglāk to pārvietot un atrast signālu.

Uz ņenciem vislielāko iespaidu atstāj vides likumi. «Mums apkārt turpina būvēt naftas platformas,» sūdzas Tuļejeva. «Drīz mūsu ganāmpulkam vispār vairs nebūs ganību.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu