VID par attaisnotajiem izdevumiem iedzīvotājiem martā atmaksājis € 12,79 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) no 1. līdz 13.martam saņemtas 323 411 gada ienākumu deklarācijas un kopējā par attaisnotajiem izdevumiem atmaksātā nodokļa summa ir 12,79 miljoni eiro, pavēstīja VID.

Kopš 1.martā sākās brīvprātīga gada ienākumu deklarāciju iesniegšana VID, saņemto gada ienākumu deklarāciju skaits sasniedzis trešdaļu no visām 2017.gadā iesniegtajām deklarācijām. VID prognozē, ka kopumā šā gada laikā gada ienākumu deklarācijas varētu iesniegt līdz vienam miljonam iedzīvotāju.

Šobrīd proporcionāli kopējo gada ienākumu deklarāciju skaitam visvairāk iesniegto deklarāciju ir saņemts par veiktajām iemaksām privātajos pensiju fondos vai veiktajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu).

Liela nodokļu maksātāju daļa vēlas atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli par taksācijas gada laikā neizmantoto gada diferencēto neapliekamo minimumu vai atvieglojumiem. Lai nodrošinātu šo deklarāciju ātrāku izskatīšanu, VID ir ieviesis automātisku pārbaudi.

VID saņemto deklarāciju skaits dienā svārstās no 10 000 līdz 25 000. Šogad 93% iedzīvotāju izvēlējušies iesniegt gada ienākumu deklarācijas elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Atlikušie 7% nodokļu maksātāju deklarācijas ir iesnieguši papīra formā gan VID klientu apkalpošanas centros, gan Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros (VPVKAC), gan atsūtot pa pastu. Visaktīvākie deklarāciju iesniedzēji ir Rīgā un Rīgas rajonā, seko Liepājas, Jelgavas un Daugavpils iedzīvotāji.

VID atzīmē arī, ka līdz šī gada 11.martam ir saņemti aptuveni 20 000 pašu iedzīvotāju precizētu deklarāciju. Precizējot deklarācijas, iedzīvotāji galvenokārt pievieno iepriekš noklīdušos attaisnojuma dokumentus par ārstniecības pakalpojumiem. VID vērš uzmanību, ka, precizējot deklarāciju, atmaksas termiņš tiek skaitīts no precizētās deklarācijas iesniegšanas dienas.

Nodokļa pārmaksas summa tiek ieskaitīta personas norādītajā kontā triju mēnešu laikā no deklarācijas iesniegšanas brīža, ja VID vai personai, kura deklarāciju iesniedz, nerodas nepieciešamība precizēt tajā norādītos datus.

VID atgādina, ka atgūt pārmaksāto ienākuma nodokļa daļu var personas, kuras iepriekšējos gados ir maksājušas iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemēram, no algas vai pensijas. Visērtāk iesniegt gada ienākumu deklarāciju ir, izmantojot VID EDS. Savukārt čeku krāšanai VID rekomendē izmantot bezmaksas mobilo aplikāciju «Attaisnotie izdevumi», kura ir piemērota visu viedtālruņu modeļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu