RT: Lietā par kokaīna kontrabandu caur Krievijas vēstniecību figurē divi Latvijas pilsoņi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijā veiktās izmeklēšanas ietvaros par kokaīna kontrabandu Krievijā caur tās vēstniecību Argentīnā figurē divi Latvijas pilsoņi, ziņo Krievijas valsts telekanāls RT.

Kā vēsta RT, Vācijas policijas marta sākumā aizturētais Andrejs Kovaļčuks, kas tiek uzskatīts par galveno kontrabandas organizatoru, 2017.gada oktobrī noīrējis biznesa lidmašīnu, lai izvestu 12 čemodānus ar kokaīnu, kas bija noslēpti vēstniecības skolā. Ar šo lidmašīnu Buenosairesā ieradies Kovaļčuka līdzzinātājs Ištimirs Hudžamovs, kuru pavadījuši divi Latvijas pilsoņi, ziņo RT. Viņu vārdi netiek atklāti.

Kā telekanālam pavēstīja Hudžamova advokāts Dmitrijs Miņenko, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, sākotnēji bija plānots, ka lidmašīna ar kokaīnu lidos uz Rīgu, nevis Maskavu.

Pēc Miņenko teiktā, viņam nav zināms, kas bijuši šie Latvijas pilsoņi.

«Vispār, tas bija dīvains brauciens. Sākumā mans klients atlidoja uz Spāniju, bet no turienes jau ar privātu lidmašīnu lidoja uz Argentīnu kaut kādu latviešu pavadībā, kuri izpildīja pavadoņu lomu,» RT pastāstīja Miņenko.

Hudžamovs decembra beigās tika aizturēts Maskavā. Pavisam saistībā ar kokaīna kontrabandu aizturēti seši cilvēki, Latvijas pilsoņu viņu vidū nav.

Kā ziņots, Krievijas vēstniecībā Buenosairesā 2016.gada nogalē tika atrasti gandrīz 400 kilogrami kokaīna, bet šī lieta atklātībā nonāca tikai šī gada februāra nogalē.

Kokaīns, kura vērtība aplēsta uz 50 miljoniem eiro, bija noslēpts 12 koferos vēstniecības skolā.

Pēc narkotiku atklāšanas Krievijas vēstnieks informēja par to Argentīnas valdību, un abu valstu varasiestādes uzsāka izmeklēšanu, kas ilga vairāk nekā gadu.

Policija slepus aizvietoja kokaīnu ar miltiem un ielika koferos GPS izsekošanas ierīces, un kontrabandisti nosūtīja koferus uz Krieviju. Koferi tika uzdoti par diplomātam piederošu kravu un tādēļ muitā netika pārbaudīti.

Krievijā pēc koferiem ieradās trīs personas, kas tika aizturētas, tostarp bijušais vēstniecības saimniecības vadītājs. Argentīnā saistībā ar šo lietu aizturēti divi cilvēki.

Sestais aizdomās turamais Andrejs Kovaļčuks tiek uzskatīts par galveno kontrabandas operācijas plānotāju un Berlīnes policijai izdevās viņu aizturēt 1.martā.

Maskava centusies apslāpēt šo skandālu, un Krievijas institūcijas nākušas klajā ar pretrunīgiem paziņojumiem, par ko izpelnījušās mediju kritiku.

Argentīnas drošības lietu ministre Patrīcija Bulriča pavēstījusi, ka kontrabandisti gribējuši izmantot Krievijas diplomātiskā kurjera pakalpojumus, lai nosūtītu narkotikas uz Eiropu. Krievijas Ārlietu ministrija to noliedz.

Argentīnas policijas tviterī publicējusi foto un video, kuros redzama lidmašīna, kas tika izmantota Argentīnas un Krievijas drošības spēku kopīgajā operācijā, lai notvertu kontrabandistus. Lidmašīnas numurs atbilda reģistrētajam Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa lidmašīnas numuram.

Maskava noliedz arī šo informāciju.

Argentīnas izmeklētāji uzskata, ka kokaīns, visticamāk, nācis no Kolumbijas vai Peru, un bija domāts Krievijas un Vācijas tirgiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu