«Novičok» - ārkārtīgi spēcīgā nervus paralizējošā viela, kas izmantota Skripaļa saindēšanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānija paziņojusi, ka bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs tika saindēts ar nervus paralizējošo vielu grupā «Novičok» ietilpstošu ķimikāliju. «Ļoti iespējams», ka incidentā vainojama Krievija, jo «Novičok» ir PSRS Aukstā kara laikā izstrādāta vielu grupa, pirmdien paziņoja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Kas ir «Novičok» un kā nāvējošā ķimikālija varēja nokļūt Lielbritānijā?

Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot saindēšanu.

Meja pavēstīja, ka Krievijas vēstnieks Londonā izsaukts sniegt paskaidrojumus, vai tā bijusi «Krievijas valsts tieša rīcība», vai arī rezultāts «kontroles zaudēšanai» pār nervus paralizējošo vielu krājumiem. Tie ir vienīgie iespējamie divi iemesli, kāpēc Lielbritānijā konstatēta šī viela, sacīja Meja.

«Novičok» grupā ietilpst vairāk nekā 100 dažādas vielas. Tās visas tika izveidotas PSRS laboratorijās 70. un 80. gados, vēstī britu raidorganizācija SKY.

Vielas ražošana bija noslēpums līdz 90. gadu vidum, kad informāciju par to nopludināja bijušais padomju zinātnieks Vils Mirzajanovs, ziņo CNN. Nav zināms, ka šo vielu būtu ražojusi kāda cita valsts.

Smalka pūdera veidā ražotās «Novičok» variācijas ir starp nāvīgākajām nervus paralizējošajām vielām, kādas jebkad radītas. Redingas Universitātes farmakoloģijas eksperts Gerijs Stīvenss to raksturo kā bīstamāku par zarīnu, kas ticis izmantots ķīmiskajos uzbrukumos Sīrijā, un nervu aģentu VX, kas pērn tika lietots Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna pusbrāļa slepkavībā Malaizijā.

Pretterorisma speciālists Endijs Openheimers intervijā SKY pieļāva, ka ķimikālija Lielbritānijā varētu būt ievesta vienkārši caur lidostu. «Šādos gadījumos bioloģiskie vai ķīmiskie aģenti var palikt nepamanīti, ja tie ir mazā daudzumā un labi aizsargāti,» viņš stāsta. «Ķimikāliju varēja ievest caur lidostu, bet to mēs vēl nezinām.»

«Novičok» ir smalks pūderis. Ar vielu saindējas, to ieelpojot, norijot vai absorbējot ar ādu. Saindētais cilvēks piedzīvo nekontrolējamas muskuļu kontrakcijas, kas noved pie sirdslēkmes vai nosmakšanas. Pat tad, ja pēc saskarsmes ar vielu izdodas izdzīvot, nākotnē iespējamas smagas neiroloģiskas problēmas.

Visām nervus paralizējošajām vielām ir pretindes, taču tās nepieciešams izmantot pēc iespējas ātrāk. Grūtības rada tas, ka nepieciešams laiks, lai noteiktu, kāda tieši viela tikusi izmantota.

«Novičok» ir nelikumīga un ārkārtīgi spēcīga viela, kas izstrādāta tā, lai tās klātbūtni būtu grūti noteikt.

Kā ziņots, pēc Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas medicīniskā palīdzība tika sniegta kopumā 21 cilvēkam.

Anglijas veselības aģentūra paziņojusi, ka «plašākai sabiedrībai risks ir zems». Cilvēkiem, kas incidenta laikā atradās «The Mill» krogā vai «Zizzi» restorānā Solsberi, ieteicams drošības dēļ izmazgāt todien valkātās drēbes, kārtīgi nomazgāt rokas un ar mitrajām salvetēm rūpīgi notīrīt personīgās mantas, piemēram, mobilos tālruņus.

Kopš 4.marta incidenta pagājusi vairāk nekā nedēļa. Openheimers norāda, ka līdz šim jebkādi simptomi jau būtu izpaudušies, tāpēc aģentūras ieteiktie ir tikai «piesardzības pasākumi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu