Ziemeļkorejai pirms tikšanās ar Trampu netiks izvirzīti jauni nosacījumi

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas amatpersonas svētdien paziņojušas, ka Ziemeļkorejai pirms abu valstu līderu tikšanās netiks izvirzīti citi nosacījumi, izņemot tos, ko Phenjana jau ir apsolījusi, proti, dialoga laikā neveikt raķešu un kodolieroču izmēģinājumus un nekritizēt ASV un Dienvidkorejas kopīgās militārās mācības.

Tramps pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir gatavs tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu pirms maija beigām.

Baltā nama preses pārstāvis Radžs Šahs paziņoja, ka

«vienošanās par potenciālo tikšanos ir panākta, papildu nosacījumi nav izvirzīti, bet (..) - viņi nevar veikt raķešu izmēģinājumus, viņi nevar veikt kodolizmēģinājumus un viņi nevar publiski kritizēt ASV un Dienvidkorejas plānotās militārās mācības».

ASV finanšu ministrs Stīvs Mnučins sacīja, ka šī tikšanās dos Trampam iespēju «apsēsties un paskatīties, vai viņš var panākt vienošanos» ar Kimu par Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

«Prezidents ir izteicies ļoti skaidri par to, kāds ir mērķis. Un tas ir atbrīvošanās no kodolieročiem Korejas pussalā,» sacīja Mnučins.

Amatpersonas norādīja, ka stingrās ekonomiskās sankcijas, ko ieviesusi ANO un atbalstījušas ASV, palīdzējušas panākt, ka Kims piekrīt sarunām.

«Mūsu politika ir spiediens, spiediens no mūsu partneriem un sabiedrotajiem visā pasaulē, spiediens Apvienotajās Nācijās, spiediens caur Ķīnu, tam ir bijusi ietekme. Tas ir ietekmējis Kima Čenuna uzvedību,» sacīja Šahs.

Taču ASV Kongresā izskanējušas bažas, ka Tramps rīkojies impulsīvi, piekrītot tikties ar Kimu pirms abu valstu sarunvedēji paspējuši izvirzīt mērķus, par kuriem abi līderi varētu vienoties.

ASV un Dienvidkoreja katru gadu rīko militāros manevrus, bet šogad olimpisko spēļu dēļ tie atlikti uz aprīli. Taču neviens oficiāls paziņojums par precīzu manevru vietu un laiku vēl nav izskanējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu