Putins atklāj, ka 2014.gadā esot devis atļauju notriekt sagrābtu lidmašīnu ceļā uz Sočiem

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā jauniznākušā filmā atzinis, ka 2014.gadā esot devis atļauju notriekt pasažieru lidmašīnu pēc tam, kad tika saņemtas ziņas, ka to sagrābis kāds pasažieris ar spridzekli un prasījis novirzīt lidojumu uz Soču olimpisko spēļu norises vietu, vēsta raidorganizācija BBC.

(Papildināta ziņa.)

«Man teica, ka reiss no Ukrainas uz Stambulu ticis sagrābts. Sagrābēji pieprasījuši nolaišanos Sočos,» Putins atklāj divas stundas garā filmā «Putin» («Putins»), kas publicēta internetā.

Turcijas aviosabiedrības «Pegasus Airlines» lidaparātā «Boeing 737-800» tobrīd atradās 110 cilvēki. Lidmašīnas piloti ziņoja, ka kādam pasažierim esot izdevies lidmašīnā ienest spridzekli un ka viņš prasījis novirzīt lidojumu uz Sočiem. Drošībnieki Putinam sacījuši, ka ārkārtas procedūra paredz šādos gadījumos lidmašīnu notriekt.

«Es viņiem teicu - rīkojieties pēc plāna,» filmā stāsta Putins.

Pēc dažām minūtēm tomēr tika saņemts jauns zvans, ka tā bijusi viltus trauksme. Drīz pēc tam Putins devās uz Soču olimpisko spēļu atklāšanu.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs apstiprinājis filmā atspoguļotos izteikumus, vēsta aģentūra «Reuters».

2014.gada 8.februārī tolaik 45 gadus vecais Ukrainas pilsonis Artjoms Kozlovs, būdams alkohola reibumā, Turcijas aviokompānijas «Pegasus Airlines» Harkovas - Stambulas reisa lidmašīnā paziņoja, ka viņam esot bumba un ka lidmašīnai jādodas uz Sočiem, kur tobrīd bija jāsākas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai. Kozlovs sacījis, ka iebilst pret politiku, ko īstenoja toreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un Putins, un ka viņu rokas esot «notraipītas ar asinīm». Kozlovs arī pieprasījis atbrīvot desmitiem Ukrainā aizturēto protestētāju. Apkalpei izdevās pasažieri nomierināt un sasiet ar virvi, tomēr Turcijas gaisa spēku iznīcinātājs F-16 pavadīja pasažieru lidmašīnu, līdz tā nolaidās plānotajā galamērķī - Stambulas Sabihas Gekčenas lidostā. Vīrietis nekavējoties tika aizturēts, bet pie viņa netika atrastas nedz sprāgstvielas, nedz ierocis.

Dokumentālajā filmā Putins arī izteicās, ka nekādā gadījumā neatdošot Krimu atpakaļ Ukrainai.

«Ko, jūs esat traks? Šādu apstākļu nav un nekad nebūs,» paziņojis Putins, atbildot uz žurnālista jautājumu, vai ir kādi apstākļi, kuros viņš būtu gatavs atdot Krimu atpakaļ Ukrainai.

Dokumentālo filmu, kas publiskota šodien, veidojis Putina vēlēšanu kampaņas preses pārstāvis žurnālists Andrejs Kondrašovs. Tajā iekļautas intervijas ar Putinu un sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kas viņu atbalsta.

18.martā gaidāmas Krievijas prezidenta vēlēšanas, kurās, gandrīz droši, uzvarēs Putins, tādējādi nodrošinot sev palikšanu Kremlī līdz 2024.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu