Kultūra ir pilsētas mugurkauls. Prezentācijas par pilsētvidi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Urban Institute Riga», «Totaldobže» mākslas centrs un «Free Riga», ar K.K. fon Stricka villa atbalstu, aicina 12. martā K.K. fon Stricka villā, A. Briāna ielā 9 apmeklēt apvienoto «Urban Shift» un «Kompass» pasākumu «Shifted Kompass» (nobīde kompasā), kura mērķis ir iepazīstināt ar dažiem piemēriem kā pilsētu attīstības plāni tiek veidoti ciešā saistībā ar kultūrpolitiku Eiropā (Leipcigā, Vācijā un Beržerakā, Francijā) šodien.

Pēdējo gadu laikā, līdzīgi kā daudzviet pasaulē, arī Rīgā ir novērojama būtiska sabiedrības aktivizēšanās sakarā ar pilsētvides pārmaiņām, ko veicinājušas vairākas, ar kultūras nozari un pilsētvides attīstību saistītas, iniciatīvas un notikumi. Sākot no 2012. gada, aizsākoties Rīgas sagatavošanai Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam, vairākas kultūrā balstītas iniciatīvas, to vidū arī Urban Institute Riga, Totaldobže mākslas centrs un Free Riga ar savu darbību sāka aktīvāk ietekmēt Rīgas attīstības virzību demokrātiskākas, daudzveidīgākas, draudzīgākas utt. dzīves telpas virzienā, ieviešot dažādus pašu izveidotus un ārpasaulē apgūtus jauninājumus. Stratēģiski plānotas, ar pilsētas vidi un sabiedrības procesiem saistītas, kultūras aktivitātes izraisa ne tikai vizuālas izmaiņas pilsētas ainavā, bet maina arī sabiedrības attieksmi pret publisko telpu un sevi tajā. Protams, arī citur pasaulē notiek nemitīgas pārmaiņas un, atbilstoši tur esošajām situācijām, arī tiek atklātas arvien jaunas tendences kultūrpolitikā, kas reizēm tālāk tiek sekmīgi izmantotas arī plašākas sabiedrības interesēs.

Foto: publicitātes

Leipcigas piemērs I

Kristiāns Graša (Christian Gracza)
Ilgtspējīga pilsētas attīstība.
Mākslas kvartālu attīstība Leipcigā – no Baumwollspinnerei līdz Kunstkraftwerk Leipzig.

Kopš 90. gadu vidus, Leipcigas Rietumu daļa piedzīvoja pārmaiņas, pārtopot no primāri industriālas zonas uz mākslas un kultūras kvartālu. «Leipziger Baumwollspinnerei», jauna mākslas galerija «Tapetenwerk», «Westwerk» un kopš 2015. gada «Kunstkraftwerk Leipzig». Visas šīs konversiju iniciatīvas, ar privāto finansējumu, izveidojās Leipcigas neatkarīgajā sektorā.

Leipcigas piemērs II

Ivonna Meijere (Yvonne Meyer), Projektschrauber
Kultūrā bāzēta pilsētas plānošanā.

Izmaiņu vadīšana kultūrpolitikā. No Leipcigas neatkarīgo kultūras dalībnieku asociācijas «Leipciga + Kultūra» («Leipzig + Kultur») starptautiskās konferences/festivāla ««kultūra|vieta.novietojums»» («culture|place.positioning») līdz jauna veida kultūras plānošanas politikai Leipcigā, vienā no pirmajām pilsētām, kas ievieš kardināli jaunus līdzrades un līdzdalības principus.

Pasākuma centrālais notikums

Tomass Demezons (Thomas Desmaison), Melkiora Teātris/Pasaules karš (Melkior La Gare Mondiale).
Neatkarīgo nevalstisko kultūras organizāciju stratēģijas, nostādot vietējo pret reģionālo jeb Eiropas kultūras problēmjautājumi.

Beržeraka ir vidēja lieluma pilsēta Francijas dienvidrietumos. Apjomīgi de-industrializācijas procesi, radot augstu bezdarba līmeni, vienlaicīgi teritoriālai segregācijai radot geto-izāciju un stigmatizāciju, ietekmē vietējos politiskos kultūras plānošanas procesus. Šajā kontekstā «augstas prioritātes rajonā» (high priority district) 2001. gadā tika radīts «La gare mondiale». Tomass Demezons (Thomas Desmaison) prezentēs ne tikai pastāvīgu un zīmīgu mākslinieku inovāciju priekšlikumus, bet arī skaidros kā pēdējos trīs gadus ir strādājis, lai veicinātu kultūras darbinieku atpazīstamību, kā nozīmīgus sociālo un ekonomikas nozaru attīstītājus.

Noslēgumā – no plkst. 20, dzērieni, sarunas un mūzika topošajā Tallinas ielas radošajā kvartālā, Tallinas iela 6

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu