Tramps ES: Mēs atcelsim mūsu tarifus, ja jūs atcelsiet jūsējos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MANDEL NGAN / AFP

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien paziņoja, ka viņš nepiemēros tērauda un alumīnija importa tarifus Eiropas Savienībai (ES), ja ES apturēs tās noteiktās tirdzniecības barjeras ASV produktiem.

Trampa ceturtdien parakstītais rīkojums par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam smagi skar ES, Japānu un citus svarīgus ASV partnerus.

Tirdzniecības sarunas ar ASV nav viesušas skaidrību par to, kā Eiropas Savienību (ES) varētu atbrīvot no Trampa pieņemtā lēmuma piemērot tarifus tērauda un alumīnija importam, sestdien paziņoja bloka tirdzniecības komisāre Sesilija Malmstrēma.

«Eiropas Savienība – brīnišķīgas valstis, kas ļoti slikti izturas pret ASV tirdzniecībā – žēlojas par tarifiem Tēraudam & Alumīnijam,» tviterī rakstīja Tramps.

«Ja tās atcels savas šausmīgās barjeras & tarifus ASV produktu importam, mēs līdzīgā kārtā atcelsim mūsējos. .. Ja nē, mēs uzliksim Nodevas Automobiļiem u.c. TAISNĪGI!» tvītoja Tramps.

Malmstrēma paziņoja, ka sarunas ar ASV turpināsies nākamnedēļ, jo Briselē notikušajās sarunās ar ASV tirdzniecības pārstāvi Robertu Laitaizeru nav izdevies atrisināt strīdu, kas varētu izvērsties par tirdzniecības karu.

«Kā ASV tuvu drošības un tirdzniecības partneri ES ir jāizslēdz no pasludinātajiem pasākumiem. Nekādas tūlītējas skaidrības par konkrētu ASV procedūru izslēgšanai tomēr nav, tādēļ sarunas tiks turpinātas nākamajā nedēļā,» viņa rakstīja tviterī.

ES jau ir sastādījusi ASV produktu sarakstu, pret kuriem tā vērstu pretpasākumus, ja ES eksportu ietekmētu minētie tarifi. ES ik gadu eksportē uz ASV tēraudu apmēram piecu miljardu eiro vērtībā un alumīniju apmēram miljarda eiro vērtībā. Eiropas Komisija lēš, ka jaunie tarifi ES izmaksātu apmēram 2,8 miljardus eiro.

Tramps, paziņojot par jaunajiem tarifiem, paskaidroja, ka tie pagaidām neattieksies uz Kanādu un Meksiku, bet arī citas valstis varēs sarunu ceļā vienoties par iespējām izvairīties no šiem tarifiem. Viņš minēja arī Austrāliju kā valsti, uz kuru neattieksies šie tarifi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu