Amerikāniete, kas loterijā laimēja $560 miljonus, cīnās par anonimitāti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kāda sieviete no Ņūhempšīras štata, ASV, janvārī izvilka ļoti laimīgu lozi - viņa «Powerball» loterijā vinnējusi 560 miljonus dolāru (455 miljonus eiro). Tagad viņas advokātu komanda pieprasa laimētājai nodrošināt tiesības uz anonimitāti, kas ir pretrunā ar štata likumiem par loterijas laimestu saņemšanas un izziņošanas kārtību, ziņo «The Washington Post».

Sievietes advokāti norāda, ka viņas tiesības uz privāto dzīvi ir svarīgākas par Ņūhempšīras loteriju noteikumiem, kas liek publiski izziņot laimētāja vārdu, pilsētu un laimēto summu. Loteriju birojs tikmēr norāda, ka sieviete ir parakstījusi biļeti, tādējādi piekrītot noteikumiem. Kamēr lieta tiek izskatīta, tiesnesis atļāva sievietei izmaksāt laimēto naudu.

Kā jau tas parasti notiek lielu laimestu gadījumos, sieviete varēja izvēlēties vai nu uzreiz saņemt 352 miljonus dolāru, vai arī sadalīt pilno summu vairākos maksājumos vairāku gadu vai pat gadu desmitu garumā. Viņa izvēlējās pirmo variantu.

Laimesta apmērs pēc nodokļu nomaksas būs apmēram 264 miljoni dolāru (215 miljoni eiro).

Sievietes advokāti pēc laimesta piešķiršanas ziedoja 249 000 dolāru vairākām labdarības organizācijām, tostarp «Girls Inc.» un «End 68 Hours of Hunger». Jurists Viljams Šahīns norādīja, ka laimētāja plānojot nākotnē labdarībai ziedot līdz pat 50 miljoniem dolāru no laimētās naudas.

«Viņa apzinās, cik ļoti viņai paveicās,» raidorganizācijai «USA Today» teica Šahīns. «Mana kliente nevēlas nekādas slavas dziesmas, viņa nekāro atzinības. Viņa tikai grib darīt labu.»

Tikai dažos ASV štatos loteriju uzvarētājiem ir atļauts palikt anonīmiem. Ņūhempšīrā ir pieļaujams, ka uzvarētāji var izveidot anonīmu fondu un novirzīt naudu tajā, tādējādi paturot noslēpumā savu identitāti. Šo iespēju izmantoja cilvēks, kurš 2016.gadā Ņūhempšīras štatā laimēja «Powerball» džekpotu 487 miljonu dolāru apmērā. Tomēr sieviete, kura laimēja šā gada janvārī, uz biļetes uzrakstīja savu vārdu, un šī informācija vienalga būtu jāpublicē.

Ir saprotami iemesli, kāpēc liela laimest ieguvējs varētu nevēlēties atklāt savu vārdu.

2015.gadā gandrīz pusmiljardu dolāru laimējušo Kregoriju Bērču jaunāko viņa mājā Džordžijā nogalināja septiņi maskās tērpti vīrieši, kuri uzlauza viņa mājas durvis. Bērča ģimene apgalvoja, ka paziņojums par laimesta iegūšanu esot padarījis viņu par noziedznieku mērķi.

Billijs Bobs Harels jaunākais, kurš 1997.gadā loterijā tika pie 31 miljona dolāru, izdarīja pašnāvību. Pirms tam viņš izteicās, ka «uzvara loterijā bija sliktākais, kas ar mani jebkad noticis».

Savukārt Eibrahamu Šekspīru, kurš 2006.gadā laimēja 30 miljonus dolāru, divus gadus pēc vinnesta uzrunāja kāda sieviete, apgalvojot, ka raksta par grāmatu par citu cilvēku mēģinājumiem izvilināt no viņa naudu. Viņa vēlāk kļuva par vīrieša finanšu padomdevēju un slepus aptīrīja viņa bankas kontus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu