Vai ASV gatavojas tāpat vien «saindēt aku, no kuras pati dzer»?

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps šonedēļ kritiski izteicās par Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības noteikumiem, paziņojot, ka ES padarījusi ASV uzņēmumu dzīvi «gandrīz neiespējamu», un piedraudot noteikt augstus muitas tarifus ES produkcijas importam ASV. Aģentūras «Bloomberg» komentētājs Leonīds Beršidskis gan uzskata, ka ASV gūst ievērojamu labumu no transatlantiskajām tirdzniecības un biznesa attiecībām, tāpēc Trampam šajā jautājumā Eiropu vispār vajadzētu likt mierā.

ASV lēmums palielināt jebkādus muitas tarifus varētu izraisīt tirdzniecības karu. Tramps to komentējis ar vārdiem «Tirdzniecības karš kaitē viņiem. Tas nekaitē mums.»

Trampa izteikumi par tirdzniecības kariem nebija tiešā veidā adresēti Eiropai, bet Tramps acīmredzot uzskata, ka bija, norāda «Bloomberg» komentētājs.

Beršidskis uzsver, ka neesot pat vērts pārbaudīt, vai Trampa izteikumi par ASV uzņēmumu «neiespējamo dzīvi» Eiropas rīcības dēļ ir pamatoti un patiesi, bet tā vien šķiet, ka ASV gatavojas bez jebkāda iemesla «saindēt aku, no kuras pati dzer». Turklāt nevis jebkādu aku, bet savu iecienītāko aku.

Kā ziņoja LETA, Tramps, tiekoties Baltajā namā ar metālrūpniecības uzņēmu vadītājiem, pagājušajā nedēļā teica, ka gatavojas parakstīt rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un par 10% tarifa piemērošanu alumīnija importam.

Neilgi pēc šiem Trampa izteikumiem jau izskanēja paziņojumi, ka tērauda un alumīnija tarifu kāpums neattieksies uz ASV kaimiņvalstīm Kanādu un Meksiku, kas nozīmē, ka tarifu pieaugums vissmagāk skars Brazīliju, Krieviju un Dienvidkoreju, kas kopumā nodrošina 32% no ASV tērauda importa.

Savukārt alumīnija tarifu kāpums visvairāk skars Krieviju, Apvienotos Arābu Emirātus.

Kaut arī Eiropas Savienība nav starp lielākajiem tērauda un alumīnija eksportētājiem uz ASV, Trampa lēmums palielināt tarifus Eiropā ir izraisījis plašu neapmierinātību.

Reaģējot uz ASV rīcību, Eiropa jau izteikusies, ka tā varētu īstenot pretpasākumus, piemērojot tarifus tādiem ASV produktiem kā džinsa izstrādājumi, motocikli, dzērvenes, zemesrieksti, apelsīnu sula un burbons.

«Mēs arī varam darīt stulbības,» šo plānu komentēja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

«Bloomberg» analītiķis uzsver, ka strikti ekonomiskos terminos, šis nav Eiropas «karš», tomēr politiski tas varētu būt izdevīgs, jo parādītu, ka Eiropa stājas pretī ASV «huligānismam».

ASV gan vajadzētu Eiropu šajā tarifu karā likt mierā, uzskata «Bloomberg» analītiķis, pretējā gadījumā ASV riskē sabojāt savas vislabākās ekonomiskās attiecības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu