Tusks: «Breksita» sarunas nevar turpināties, kamēr nav atrisināts Īrijas robežas jautājums

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien brīdinājis, ka Īrijas robežas problēmas jāatrisina pirms tiek turpinātas «Breksita» sarunas ar Lielbritāniju.

«Ja Londonā kāds pieņem, ka sarunās vispirms tiks risināti citi jautājumi (..), mana atbilde būs - vispirms Īrija,» pēc sarunām ar Īrijas premjerministru Leo Varadkaru paziņoja Tusks.

Gan Lielbritānija, gan Eiropas Savienība (ES) solījušas izvairīties no «stingrās robežas» atjaunošanās starp Lielbritānijai piederošo Ziemeļīriju un Īriju, kas ir ES dalībvalsts.

Tomēr Eiropas Komisijas (EK) sagatavotais vienošanās projekts par Lielbritānijas izstāšanos no ES izraisījis jaunas domstarpības ar Londonu, jo projektā paredzēta iespēja, ka Ziemeļīrija pēc «Breksita» varētu saglabāt muitas ūniju ar ES.

Londona nevēlas Ziemeļīrijas nošķiršanu no pārējās Apvienotās Karalistes.

Tusks paziņoja, ka ES ir jārespektē Londonas nostāja, bet pauda cerību, ka Lielbritānija nāks klajā ar citu konkrētu un reālistisku risinājumu, kā izvairīties no «stingrās robežas» atjaunošanās.

«Kamēr Lielbritānija nebūs nākusi klajā ar šādu risinājumu, ļoti grūti iedomāties būtisku progresu «Breksita» sarunās,» sacīja Tusks.

Lielbritānija cer jau aprīlī sākt sarunas par nākotnes tirdzniecības attiecībām ar ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu