Somijā konstatē briežu hroniskās novājēšanas slimību; PVD aicina ievērot biodrošību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Somijā kādam mirušam alnim Kainū provincē, netālu no Krievijas robežas konstatēts pirmais briežu hroniskās novājēšanas slimības gadījums, un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) arī medniekus visā Latvijā aicina ievērot biodrošības pasākumus, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

«PVD aicina medniekus ievērot biodrošības pasākumus, līdzīgi kā pie Āfrikas cūku mēra (ĀCM) - jāmaina apavi, apģērbs pēc medībām, jāievēro personīgā higiēna. Turklāt nevajadzētu ievest briežu dzimtas dzīvnieku gaļu, subproduktus vai trofejas no valstīm, kurās briežu hroniskās novājēšanas slimība konstatēta - Norvēģijas, ASV, Kanādas,» uzsvēra Meistere, piebilstot, ka aizdomu par dzīvnieka saslimšanu ar briežu hroniskās novājēšanas slimību gadījumā, jāziņo PVD.

PVD šogad plāno laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīt 1000 nomedītu savvaļas aļņu, staltbriežu un stirnu paraugus, kā arī 205 paraugus, kas ņemti no briežu dārzos mītošiem nobeigušiem vai nomedītiem staltbriežiem un dambriežiem. Līdzīga monitoringa programma šogad notiks arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Viņa atgādināja, ka briežu hroniskās novājēšanas slimība ir lēni progresējoša, hroniska centrālās nervu sistēmas slimība briežu dzimtas dzīvniekiem. Slimība attīstās lēni - dzīvnieks novājē, mainās tā uzvedība - novērojami kustību traucējumi, organisma vispārējā veselības stāvokļa pasliktināšanās, siekalošanās un zobu griešana. Rezultātā dzīvnieks iet bojā.

Hroniskā novājēšanas slimība briežu dzimtas dzīvniekiem ietilpst transmisīvās sūkļveida encefalopātijas (TSE) slimību grupā, kurā ietilpst arī govju sūkļveida encefalopātija liellopiem, skrepi aitām un kazām, ūdeļu transmisīvā enecefalopātija kažokzvēriem un kreicfelda-Jakoba slimības paveids cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu