Ar protestiem Āzijā sākas Starptautiskā sieviešu diena

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki simti sieviešu Manilā ceturtdien protestēja pret Filipīnu prezidentu Rodrigo Duterti, maršiem un demonstrācijām Āzijā aizsākot Starptautisko sieviešu dienu.

Protesta akcijas līderes Manilas centrā dziedāja un dejoja, kā arī pasniedza sarkanas un baltas rozes vairāku Dutertes asiņainā kara pret narkotikām upuru mātēm, māsām un atraitnēm. Protestētājas nosauca Duterti par lielāko sieviešu tiesību pārkāpēju Āzijā.

Tikmēr Mjanmā civilās valdības līdere Auna San Su Čži aicināja sievietes veidot miermīlīgas demokrātijas, izmantojot politiskos, ekonomiskos un sociālos jautājumus. Savukārt Spānijā sācies 24 stundu streiks, kurā sievietes aicinātas pārraukt strādāt gan darbavietā, gan mājās.

Ķīnā Cinhua Universitātes studentes izmantoja gadījumu, lai ironizētu par rosināto grozījumu, kas paredz atcelt amata termiņa ierobežojumu valsts prezidentam. Sievietes ironizēja, ka arī viņu draugu termiņiem būtu jābūt neierobežotiem.

Sociālajos medijos gan studentu lozungi un cits ar rosināto grozījumu saistīts saturs ātri tika cenzēts.

Ķīnā gatavojas grozīt konstitūciju, lai valsts prezidents Sji Dzjiņpins amatā varētu palikt neierobežotu termiņu skaitu.

Auna San Su Čži runa iezīmēja trešo Starptautisko sieviešu dienu, kas Mjanmā tiek svinēta civilās valdības laikā. Viņa 2015.gadā vadīja savu partiju līdz uzvarai vēlēšanās un šobrīd vada valdību, lai arī konstitūcija liedz viņai ieņemt prezidenta amatu.

«Valsts cilvēktiesību vērtības tiks uzlabotas, kad sievietēm tiks piešķirtas viņu tiesības (..) izmantojot sieviešu spēku un spējas, mēs veicināsim arī ekonomisko attīstību,» paziņoja Mjanmas līdere.

Protesta akcijā Filipīnās tikmēr tika nosodīta tūkstošiem cilvēku ārpustiesas nogalināšana, lai arī policija šādas apsūdzības noliedz.

«Mēs esam ļoti satrauktas. Mēs esam pieredzējušas tiešus uzbrukumus sievietēm viņa dzelzs dūres valdīšanas laikā, un pienācis laiks stiprināt mūsu pretošanos,» paziņoja protestu līdere Džīna Enrikesa, komentējot Dutertes valdības rīcību.

Cilvēktiesību grupas nosodījušas Dutertes pret sievietēm vērstos izteikumus, tostarp mudinājumus karavīriem šaut komunistiskajām nemierniecēm dzimumorgānos.

Seulas centrā ceturtdien plānots mītiņš strādnieču atbalstam, un līdzīgi pasākumi gaidāmi arī citviet pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu