PVD resursu trūkuma dēļ pārtrauc mežacūku līķu transportēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir pārtraucis mežacūku līķu un blakusproduktu transportēšanu, un aicina medniekus aprakt vai sadedzināt nomedītās mežacūkas, kurām laboratoriski apstiprināts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), liecina informācija PVD mājaslapā.

Pievienota 6. - 8. rindkopa

PVD informē, ka līdzšinējā kārtība, kuras mērķis bija samazināt ĀCM cirkulāciju dabā un nepieļaut tās tālāku izplatīšanos, paredzēja atrastās beigtās mežacūkas turpat mežā aprakt, savukārt nomedītās ĀCM pozitīvās mežacūkas transportēt līdz speciālam konteineram un pēc tam iznīcināt.

Saskaņā ar dienestā sniegto informāciju, Eiropas valstu nolīgums par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) paredzēja dzīvnieku blakusproduktus, kuri satur vai var saturēt slimību ierosinātājus, tajā skaitā ĀCM, pārvadāt sertificētā autotransportā, ko var darīt speciāli apmācītas personas. Taču tā kā autotransporta sertificēšana un personāla apmācības prasa papildus resursus, PVD šobrīd nevar to izpildīt, tādēļ ir pārtraucis ĀCM pozitīvo mežacūku līķu transportēšanu.

Vienlaikus PVD uzsvēra, ka joprojām ir spēkā līdzšinējā kārtība medniekiem nomedīto mežacūku paraugus nodot laboratoriskajai izmeklēšanai, lai konstatētu vai tā nav inficēta ar ĀCM.

PVD aicina medniekus atrastās beigtās un arī nomedītās mežacūkas, kas ir laboratoriski ĀCM pozitīvās, iznīcināt uz vietas, aprokot vai sadedzinot, līdz tiks rasts risinājums ĀCM ierosinātāja cirkulācijas apkārtējā vidē samazināšanai, par ko valdība plāno lemt nākamnedēļ.

Tāpat dienestā atgādina, ka arī turpmāk mednieks par katru iznīcinātu, atrastu beigtu vai nomedītu ĀCM pozitīvu mežacūku varēs saņemt samaksu.

Telekanāls LNT vēsta, ka haoss slimo cūku likvidēšanā radies ierēdņu neizdarības dēļ, proti, dažādas institūcijas dažādi interpretējušas Eiropas valstu līgumu par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem. «Sākums visam bija, kad veicām ĀCM apkarošanu AS «Latgales bekons» saimniecībā. Tika apturētas divas mašīnas ar cūku līķiem un sākta administratīvā lietvedība par bīstamo kravu starptautiskā līguma pārkāpumiem,» skaidroja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Tikmēr mednieki par situāciju pauduši neizpratni. Viņu ieskatā, ierēdņi rīkojoties neadekvāti un sagraujot labi darbojošos sistēmu, ko ieviesa pēc tam, kad 2014.gadā valstī uzliesmoja ĀCM. Pēc viņu domām tagad Latvija tiek uztaisīta par infekcijas perēkli, jo inficētās cūkas neizvācot no meža, tiek radīts papildu risku, apdraudot lauksaimniekus un visu cūkkopības nozari.

Lai situāciju glābtu, Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumu projektu Bīstamo kravu aprites likumā, kurus nākamnedēļ skatīs valdība, vēsta raidījums. «Skaidri tiek novērsta jebkāda normu interpretācija un tiek noteikts, ka šis likums neattiecas uz dzīvnieku izcelsmes infekciozām vielām, kuras tiek pārvadātas Latvijas teritorijā brīžos, kad notiek valsts uzraudzībā un kontrolē esošu dzīvnieku infekcijas slimību ierobežošanas pasākumu veikšana,» grozījumu būtību skaidroja ZM pārstāve Antra Biņķe.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu