Rīgas maratons aicina izskriet Latvijas simtgades svētkus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Vīksne

Lattelecom Rīgas maratons šogad noritēs Latvijas simtgades zīmē, aicinot Rīgu izskriet ar valsts simtgadei veltītu vadmotīvu – Izskrien svētkus! Par svētkiem pilsētā rūpēsies simtgades un Dziesmu svētku pieturpunkti, dalībnieki saņems īpašas simtgadei veltītas Mildas medaļas, bet oficiālos adidas kreklus rotās Gustava Kluča oriģināldarbs. Dalībniekus priecēs jaunumi trasēs – pusmaratonisti un maratonisti Daugavu pirmoreiz šķērsos pa trim dažādiem tiltiem, maratona tiešraide pirmo reizi būs skatāma visā Eiropas Savienībā, bet Rimi Bērnu dienas 4,2 km garais Ģimeņu skrējiens šķērsos Vanšu tiltu.

Simtgades skrējiens būs arī nopietns Lattelecom Rīgas maratona pieteikums uz pasaules Top 30 jeb IAAF (Starptautiskās vieglatlētikas federāciju savienības) augstāko kvalifikācijas zīmi, kuras kritērijus organizatori 19. – 20. maijā centīsies izpildīt vairāk nekā 35000 dalībnieku no 70 valstīm kompānijā – tā šodien preses konferencē Rīgas domē informēja Lattelecom Rīgas maratona organizatori un partneri – Lattelecom un Rimi.

Trīs tilti pusmaratona un maratona trasēs

Īpašais simtgades maratona jaunums būs trīs tiltu iekļaušanās pusmaratona un maratona distancēs. Pusmaratona un maratona dalībnieki pirmoreiz Daugavu šķērsos pa trim tiltiem – vispirms jau pa ierasto Vanšu tiltu, bet nedaudz vēlāk pa Akmens un Salu tiltu. Jaunajā trasē iekļauts arī AB dambis, nodrošinot lielisku Vecrīgas panorāmas skatu, kā arī skrējiens gar Daugavu Mūkusalas ielā, būtiski noīsinot līdzšinējo Krasta ielas posmu trasē. Lai minimizētu satiksmes ierobežojumus, maratona trase svētdienas rītā Akmens un Salu tiltu šķērsos tikai vienā virzienā, otru pusi atvēlot satiksmei.

Maratona tiešraide šogad būs skatāma visā Eiropas Savienībā

Maratona galvenais partneris Lattelecom šogad piedāvās iespēju vērot maratona norisi kanālā 360TV lietotnē Shortcut ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropas Savienībā. Jau otro gadu 11. novembra krastmalā būs izvietota tiešraides TV studija, kas dos iespēju ikvienam just līdzi sportistu emocijām un panākumiem tieši no paša notikumu epicentra. «Lattelecom Rīgas maratons ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem Eiropas skriešanas sporta notikumiem. Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju iespējām, šogad spēsim nodrošināt vēl nebijušu klātbūtnes efektu TV skatītājiem arī ārpus Latvijas robežām. Savukārt maratona dalībnieki un līdzjutēji varēs sekot līdzi skrējiena gaitai un rezultātiem Lattelecom Rīgas maratona aplikācijā un www.uzmundrini.lv,» stāsta Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis

Jauna trase arī 4,2 km garajam Rimi Bērnu dienas Ģimeņu skrējienam

Rimi Bērnu dienu, kas jau tradicionāli ievada Lattelecom Rīgas maratonu, 19. maija rītā atklās Ģimeņu skrējiens ar jaunu 4,2 km garu trasi – jaunās trases garums apzināti izraudzīts kā simbolisks 10% nogrieznis no lielā maratona jeb 42195 m trases un pirmoreiz šķērsos Vanšu tiltu. Sestdienas rītā Ģimeņu skrējiena dalībnieki dosies turp un atpakaļ pāri Vanšu tiltam, 11. novembra krastmalā atgriežoties gar Brīvības pieminekli un cauri Vecrīgai.

Trīs tilti un jaunā 4,2 km trasīte ir tikai daļa no simtgades maratona īpašajiem jaunumiem. «Latvijas simtgades svētkus aicinām izskriet pāri trim tiltiem ar Gustava Kluča kreklu mugurā, Mildas medaļu finišā, kā arī simtgades un Dziesmu svētku pieturpunktiem trasē. Arī Rimi Bērnu diena sarūpējusi pārsteigumu par godu Valsts svētkiem un bērnus aicinās doties īpašā «Brīvības ceļā» – trasītē, kas izejama, zinot vai atklājot atbildes uz jautājumiem par Latvijas brīvību,» komentē Aigars Nords, Lattelecom Rīgas maratona vadītājs.

Mildas medaļa visiem Lattelecom Rīgas maratona finišētājiem

Visu simtgades maratona distanču (no 42 km distances līdz Rimi Bērnu dienai) finišētāji saņems īpašu organizatoru sarūpētu medaļu, kuras dizainā iekļauti pirmskara piecu latu monētas attēla – tautumeitas ar vainadziņu un vārpām (oriģināldarba autors – Rihards Zariņš (1869-1939)) – motīvi. Jaunā medaļa ir maratona veltījums Latvijas simtgadei un dalībniekiem kalpos kā simbolisks apliecinājums, ka simtgades svētki tik tiešām ir izskrieti.

Simtgades maratonu kreklu rotās Gustava Kluča oriģināldarbs

Lattelecom Rīgas maratona oficiālo kreklu šogad rotās Gustava Kluča (1895–1938), Latvijas visu laiku slavenākā mākslinieka, zīmējums «Daugavas sargs», kurā attēlots Lāčplēsis. Ņemot vērā, ka 2018. gada maratona un pusmaratona trases Daugavu pirmoreiz šķērsos pa trim galvenajiem Rīgas tiltiem, Gustava Kluča Lāčplēsim simboliski tik tiešām būs iespēja sargāt Daugavu. Kluča darbs speciāli simtgades maratona kreklam iegādāts izsolē Rīgā 2017. gada 18. novembrī.

Atzīmējot Latvijas simtgadi, no 7. līdz 23. martam Lattelecom centrālajā birojā Dzirnavu ielā 105 būs apskatāma visu maratona oficiālo kreklu izstāde. Iepriekš maratona krekla zīmējumus maratonam radījuši atzītākie Latvijas mākslinieki no Ilmāra Blumberga līdz Ievai Iltnerei, Raimondam Staprānam, Ritumam Ivanovam, Elitai Patmalniecei, Ellai Krugļanskai, Krišam Salmanim u.c.

Ceļā uz IAAF Zelta kvalifikāciju

Simtgades skrējiens būs nopietns Lattelecom Rīgas maratona pieteikums uz pasaules Top 30 jeb IAAF (Starptautiskās vieglatlētikas federāciju savienības) augstāko kvalifikācijas zīmi, kuras kritērijus organizatori centīsies izpildīt simtgades maratona laikā.

Ceļā uz augstāku kvalifikācijas zīmi Lattelecom Rīgas maratons Rīgai piesaistīs augstākā līmeņa ārvalstu un Latvijas garo distanču skrējējus, būtiski palielinās balvu fondu, kas šogad pirmoreiz sasniegs 75 000 eiro, kā arī nodrošinās skrējiena starptautisku tiešraidi.

IAAF Zelta zīmes iegūšana nostiprinātu Lattelecom Rīgas maratona reģionālo statusu, stimulējot ārvalstu maratontūristu interesi par Rīgu, vairotu maratona ekonomisko ietekmi un veicinātu skriešanas kā populārākā tautas sporta veida uzplaukumu valstī. Ziemeļeiropā (Skandināvijas un Baltijas valstīs) Lattelecom Rīgas maratons ir vienīgais maratons, kurš kopš 2012. gada izcīnījis prestižo IAAF apbalvojumu – Bronzas kvalitātes zīmi. Piemēram, Krievijas, Skandināvijas un Baltijas valstu skriešanas mīļotājiem Rīga ir tuvākais un vienīgais galamērķis tik prestižam maratonam.

Ekonomiskā ietekme 2017. gadā – 4,5 miljonu eiro apmērā

Būdams IAAF Bronzas maratons, Lattelecom Rīgas maratons 2017. gadā būtiski stimulējis ekonomiku 4 566 000 eiro apmērā. Pētījumā noskaidrots, ka ārvalstu līdzekļu apjoms, kuru ekonomikai piesaistījuši ārvalstu maratontūristi, ir 2 545 000 eiro, kā arī maratons valstij papildus radījis PVN ienākumus 390 000 eiro apmērā, tikai no ārvalstu naudas līdzekļiem.

Organizatori plāno, ka jau 2018. gada Lattelecom Rīgas maratons, kas 19. – 20. maijā notiks Latvijas simtgades zīmē, piesaistīs rekordaugstu ārvalstu dalībnieku skaitu. Pētījuma aplēses liecina, ka 2019. – 2021. gadā Lattelecom Rīgas maratons varētu ģenerēt 7 545 000 eiro lielu ārvalstu līdzekļu ieplūšanu ekonomikā, radot 1 261 000 eiro lielus nodokļu ienākumus tikai no ārvalstu naudas līdzekļiem vien.

Rekordaugsts dalībnieku skaits jeb 12 000 dalībnieku Rimi Bērnu dienā

Lattelecom Rīgas maratona divu dienu programmu arī šogad atklās Rimi Bērnu diena, jau tradicionāli piedāvājot skriešanas piedzīvojumu izbaudīt arī pašiem mazākajiem skrējējiem un ģimenēm. Sagaidāms, ka kopā šogad 19. maijā skriešanas priekus varēs izbaudīt līdz pat 12 000 mazo skrējēju, izvēloties saviem spēkiem piemērotāko distanci – «Mazie», 300 m, 600 m vai 4,2 km garo Ģimeņu skrējienu.

Dalība Rimi bērnu dienas skrējienos un aktivitātēs, izņemot Ģimeņu skrējienu, ir bez maksas. Dalības maksa Ģimeņu skrējienā par vienu skrējēju ir 4,00-5,00 EUR, atkarībā no pieteikto dalībnieku skaita. Taču dalībnieki tiek aicināti pieteikties laicīgi, jo dalībnieku limits aktivitātēm 11. novembra krastmalā būs 10 000 dalībnieku, savukārt Ģimeņu skrējienam 5000 dalībnieku.

Reģistrācija

Reģistrēties visām distancēm, t.sk. Rimi Bērnu dienas distancēm un Ģimeņu skrējienam iespējams Lattelecom Rīgas maratona mājaslapā – http://www.lattelecomrigasmaratons.lv. Reģistrācija turpināsies līdz pat pasākumam, bet, tuvojoties maratonam, dalības maksa pakāpeniski paaugstināsies.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu