Lagarda: Tirdzniecības karš kaitēs globālās ekonomikas izaugsmei

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda trešdien brīdināja, ka tirdzniecības karš, ko ASV prezidents Donalds Tramps, acīmredzot, cenšas izraisīt ar tērauda un alumīnija importa tarifiem, negatīvi ietekmēs pasaules ekonomikas izaugsmi.

«Ja šāda veida pasākumi ietekmēs starptautisko tirdzniecību, tas novedīs pie izaugsmes un tirdzniecības krituma, un tas būs šausmīgi,» intervijā radiostacijai «RTL radio» norādīja Lagarda.

«Tirdzniecības karā, ko veicinās savstarpēji muitu tarifi, uzvarētājs nebūs neviens,» uzsver Lagarda.

Reaģējot uz kritiku par lēmumu piemērot muitas tarifus tērauda un alumīnija importam, Tramps pagājušajā piektdienā tviterī paziņoja, ka «tirdzniecības kari ir labi un viegli uzvarami».

Kā ziņots, Tramps, tiekoties Baltajā namā ar metālrūpniecības uzņēmu vadītājiem, dienu iepriekš paziņoja, ka gatavojas šonedēļ parakstīt rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un par desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam.

ASV sabiedrotie jau draudējuši ar pretreakciju, piemērojot tarifus ASV precēm, kas tiek importētas viņu tirgos.

«Mēs esam noraizējušies par šādas situācijas īstenošanos, mēs mudinām puses vienoties, rīkot sarunas, konsultācijas,» sacīja Lagarda.

Vienlaikus viņa gan paskaidroja, ka zināmā mērā saprot ASV prezidenta neapmierinātību ar globālo tirdzniecības sistēmu, jo ne visas valstis ievēro Pasaules Tirdzniecības organizācijas nolīgumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu