Trijās dienās «ABLV Bank» klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti € 17,3 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VALDA KALNINA / EPA

Pirmajās trijās dienās «ABLV Bank» klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 17,3 miljoni eiro, pavēstīja bankas «Citadele» klientu komunikācijas virziena vadītāja Ieva Prauliņa.

Pirmo triju dienu laikā valsts garantētā atlīdzība izmaksāta kopumā 1087 «ABLV Bank» klientiem.

Prauliņa atzina, ka valsts garantēto atlīdzību izmaksas «ABLV Bank» klientiem norit mierīgi. Taču aicināja ņemt vērā, ka, nākot uz banku bez iepriekšēja pieteikuma, var būt nepieciešams uzgaidīt.

«Klientu ērtībai aicinām gan iedzīvotājus, gan juridiskās personas iepriekš pieteikt bankas apmeklējumu, zvanot pa diennakts tālruni +371 67010076 vai piesakoties bankas «Citadele» mājaslapā. Bankas «Citadele» darbinieki piedāvās klientam ērtāko pieejamo laiku un filiāli atlīdzības saņemšanai,» norādīja Prauliņa.

Pēc viņas teiktā, lielākā klientu aktivitāte ir ap pusdienlaiku, tādēļ bankas pārstāvji aicina apmeklējumam izvēlēties pēcpusdienu, kad klientu aktivitāte ir mazāka.

No piecām filiālēm, kur tiek veikta valsts garantētās atlīdzības izmaksa, lielākā klientu aktivitāte ir klientu apkalpošanas centrā «Mols», savukārt mazākā - Jūrmalas filiālē. Tādēļ banka aicina klientus apmeklējumam pēc iespējas izvēlēties Jūrmalas filiāli, bet Rīgā - filiāli «Citadele» Republikas laukumā 2A vai filiāli «Laimdota» Kr. Barona ielā 20-1.

Bankā atgādināja, ka tie klienti, kuriem ir bankas «Citadele» internetbanka, valsts garantēto atlīdzību var pieteikt internetbankā un uz bankas filiāli nav nepieciešams doties. Tāpat Latvijas vietējiem iedzīvotājiem un juridiskām personām ir iespēja pieteikt bankā «Citadele» konta atvēršanu jebkurā no 30 filiālēm visā Latvijā un pēc tam pieteikties valsts garantētajai atlīdzībai, izmantojot internetbanku.

Savukārt starptautiskie klienti valsts garantēto atlīdzību var saņemt filiālē «Citadele». Arī starptautiskie klienti ir aicināti iepriekš pieteikties bankas apmeklējumam, zvanot pa diennakts tālruni +371 67010076 vai bankas mājaslapā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka banka «Citadele» kopš 3.marta nodrošina valsts garantētās atlīdzības izmaksu «ABLV Bank» klientiem. Valsts garantēto atlīdzību būs iespējams saņemt piecus gadus - līdz 2023.gada 3.martam.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Noregulējuma un garantiju fonda daļas vadītāja Jeļena Ļebedeva iepriekš žurnālistiem sacīja, ka 87,8% «ABLV Bank» klientu tiks segti pilnībā visi noguldījumi, tostarp no iekšzemes klientiem visi noguldījumi tiks segti 97,8%. Kopumā «ABLV Bank» ir 22 830 klientu, tostarp iekšzemes klientu skaits ir 8468.

Garantētā atlīdzība segs noguldījumu 20 051 klientam, bet pilnā apmērā noguldījumi netiks segti 2779 klientiem, no tiem 184 ir vietējie klienti, pārsvarā juridiskas personas. No 2595 ārvalstu klientiem, kuriem noguldījums pilnībā netiks segts, ir 1859 juridiskas personas un 736 fiziskas personas.

Tāpat ziņots, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, «ABLV Bank» akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. «ABLV Bank» pauda uzskatu, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt bankas aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

«ABLV Bank» problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija («FinCEN») februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas «ABLV Bank» par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. «FinCEN» publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka «ABLV Bank» vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

ASV finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere iepriekš atzīmēja, ka «ABLV Bank» ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu. «Turklāt «ABLV Bank» ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem,» viņa sacīja.

Pēc aktīvu apmēra «ABLV Bank» 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu