Jaunmaize par mājokļa biedrenes pašnāvības inscenēšanu notiesāta uz trim gadiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Īrijas tiesa 34 gadus vecajai Latvijas pilsonei Egitai Jaunmaizei piespriedusi trīs gadu cietumsodu par viņas mājokļa biedrenes pašnāvības inscenēšanu, tādējādi cenšoties no tiesāšanas pasargāt viņas slepkavu, vēsta portāls «Independent.ie». Tienesis ņēma vērā faktu, ka Jaunmaize esot bijusi «viens no dzīves upuriem» un atradusies vardarbīgās attiecībās ar slepkavu.

49 gadus vecā liepājniece Antra Ozoliņa mira 2014.gada 27. vai 28. jūnijā mājā Kilnalekā, ko viņa dalīja ar Jaunmaizi un viņas toreizējo partneri, kas vietējos medijos identificēts kā Romāns Ponomarcuks.

Jaunmaizei tika izvirzīta apsūdzība par mēģinājumu kavēt Ponomarcuka aizturēšanu vai kriminālvajāšanu, zinot vai domājot, ka viņš nogalinājis Ozoliņu. Tiesā izskanēja, ka Pononmarcuks pēc strīda esot nožņaudzis Ozoliņu.

Jaunmaize ap nogalinātās sievietes kaklu aplika zilu neilona virvi, liekot notikušajam izskatīties pēc pašnāvības. Jaunmaize savu vainu noliedza, norādot, ka viņu piespieda un viņa baidījās pati par savu dzīvību.

Tiesnesis Partiks Makārtijs sacīja, ka Jaunmaizes un viņas partnera attiecības esot bijušas ļoti agresīvas.

«Balstoties uz psihiatra un psihologa ziņojumiem, viņas attiecības ar uzbrucēju, kurš neapšaubāmi bija slepkava, bija vardarbīgas,» uzsvēra tiesnesis.

Lemjot par sodu, Makārtijs ņēma vērā, ka Jaunmaize ciešot no posttraumatiskā stresa sindroma un esot «tā sakot, viens no dzīves upuriem». Viņš arī norādīja, ka sieviete neesot iepriekš krimināli sodīta un Īrijā smagi strādājusi sēņu audzētavā.

Maksimālais soda mērs par šāda veida nodarījumu ir desmit gadi cietumā, taču, ņemot vērā visus apstākļus, tiesnesis to samazināja līdz trīs gadu cietumsodam. Par soda izciešanas sākumu tiek uzskatīts 2017.gada 22.februāris.

Ponomarcukam apsūdzība netika uzrādīta, jo dažas nedēļas pēc Ozoliņas nāves viņš iekļuva satiksmes negadījumā, bēgot no policijas, un guva smagus smadzeņu savainojumus un atrodas nespējīgā stāvoklī. Viņš patlaban atrodas aprūpes klīnikā.

Tiesā izskanējis, ka 31 gadu vecais vīrietis esot neonacists un Latvijā ticis tiesāts par rasistiski motivētiem noziegumiem. Viņš iepriekš notiesāts arī par laupīšanām - vienreiz piedraudot ar šaujamieroci un divas reizes piedraudot ar nazi.

Izmeklētājs Centrālajā krimināltiesā skaidroja, ka vīrietis nevar stāties tiesas priekšā kāda incidenta dēļ, kas notika Longfordā 2014.gada 29.oktobrī - četrus mēnešus pēc Ozoliņas nāves.

Viņš un vēl viens vīrietis esot nolaupījuši kādu sievieti un, draudot ar nazi, centušies no viņas izspiest naudu. Incidents noveda pie policijas pakaļdzīšanās, kuras laikā avarēja abu vīriešu auto. Aizdomās par Ozoliņas slepkavību turētais vīrietis izkāpa no auto un metās bēgt, taču viņu notrieca kāds garāmbraucošs automobilis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu