Priesteriene Pītija – apdāvināta pareģe vai pustraka narkomāne?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šodien no grieķu mākslas aizbildņa Apolona tempļa Delfos atlikušas vien drupas, tomēr pirms vairāk nekā diviem tūkstošiem gadu šī vieta bija visai iespaidīga un nozīmīga grieķu kultūrā un sabiedriskajā dzīvē. Templis atradās Parnasa kalna nogāzē, aptuveni 10 kilometrus no Korintas līča, un tajā mitinājās priesteriene Pītija, kas transa stāvoklī ļaudīm pareģoja nākotni.

Cilvēki gan no Grieķijas, gan citām Eiropas vietām mēroja tālo ceļu, lai uzklausītu priesterienes Pītijas dzejā un mīklās skandētos pareģojumus. Kad cilvēks bija uzdevis Pītijai savu jautājumu, tā, gremodama lauru lapas, ieelpodama tvaikus, kas izplūda no pazemes, un malkodama ūdeni no vietējiem avotiem, sniedza atbildi, kas parasti bija tik nesaprotama un plaši interpretējama, ka spēja apmierināt jebkura cilvēka gaidas.

Antīkie avoti vēsta, ka reiz pēc tās pašas zemestrīces, kas sagrāva Rodas kolosu, ļaudis no Rodas salas devās pie Pītijas, lai uzzinātu, vai tiem vajadzētu kolosu atjaunot. Pītija paziņoja, ka to darīt nedrīkst, tāpēc Rodas ļaudis secināja, ka Rodas kolosa sagrūšana ir Saules dieva Hēlija pirksts.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms Salamīnas jūras kaujas 480. gadā pirms mūsu ēras Grieķu-Persiešu kara kontekstā atēnieši Pītijai lūdza, lai tā pareģo kaujas iznākumu, cerot, ka tā pareģos drošu grieķu uzvaru. Savukārt viņa paziņoja, ka grieķus gaida nolādēta nākotne, ko glābs tikai koka siena. Koka sienu atēnieši interpretēja kā savus koka kuģus. Un patiesi, persiešu flote piedzīvoja graujošu zaudējumu.

Tomēr, lai arī Pītijas pareģojumi ir plaši pierakstīti, tomēr maz ir zināms par viņu pašu un viņas patiesajām spējām. Vai viņa tiešām bija apveltīta ar dievišķām spējām un tiešā veidā saistīta ar Apolonu, vai arī halucinogēnu vielu iespaidā izteica viegli interpretējamas metaforas, ko cilvēki kļūdaini uztvēra par Apolona padomiem?

Zinātnieki ir gandrīz vienisprātis, ka lauru lapas nevarēja izraisīt Pītijas vīzijas, jo tās plaši tika izmantotas arī kā garšvielas. Katram no mums noteikti mājās ir bijušas lauru lapas, ko mēdzam pielikt zupai, tomēr halucinācijas vai viedus nākotnes pareģojumus diez vai kāds to dēļ ir piedzīvojis. Visticamāk, Pītija tās izmantoja kā nevainīgu uzkodu.

Zinātnieki arī ir noskaidrojuši, ka pie vainas nevarētu būt avota ūdens, ko dzēra Pītija, jo to pašu ūdeni lietoja arī apkārtējo ciemu iedzīvotāji, kas nekādas halucinācijas nepiedzīvoja.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atliek tikai mistiskie tvaiki no pazemes, ko ieelpoja Pītija. Gadiem ilgi zinātnieki šos antīkajos avotos minētos tvaikus neuzskatīja par nopietnu un reālu iemeslu Pītijas halucinācijām, jo izrakumi Apolona tempļa apkārtnē neatklāja nekādas nozīmīgas plaisas zemē, caur kurām virszemē varētu nonākt kādas pazemes gāzes.

Tomēr 2001. gadā pētnieku komanda atklāja, ka tempļa apkaimes ģeoloģijā ir atrodamas etilēna pēdas. Etilēns lielos daudzumos var cilvēkam izraisīt halucinācijas, tāpēc, ja Pītija šos etilēnu saturošos tvaikus ieelpoja pietiekamos daudzumos, tie varēja viņai izraisīt transam līdzīgu stāvokli.

Pēc tam, izpētot sīkāk antīkos avotus, pētnieki noskaidroja, ka Pītijas pareģojumi iedalās divās daļās: tie, kuri bija poētiski, nesaprotami un ar metaforām piesātināti, un tie, kuri bija skaidri un precīzi – izteikti viņas pašas apzinātajā balsī. Avotos minēts, ka abu veidu pareģojami piepildījās.

Ļoti iespējams, ka Pītija bija tikai pustraka kundze, kas dzīvoja kalna pakājē un centās pārliecināt pārējos, ka spēj pareģot nākotni. Tomēr iespējams arī, ka viņa bija cilvēks, ko dievi izmantoja, lai ļaudīm uz zemes nodotu savas vēstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu