Lielbritānijā ar nezināmu vielu «saindējies» bijušais Krievijas spiegs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Solisberi, Anglijā, kritiskā stāvoklī pēc «saindēšanās» ar kādu nezināmu vielu nonākuši divi cilvēki. Vēlāk raidorganizācijas BBC rīcībā nonāca ziņas, ka viens no cietušajiem esot bijušais Krievijas pilsonis Sergejs Skripals, kas Krievijā tika tiesāts par spiegošanu Lielbritānijas labā. Kā zināms, bijušais Krievijas izlūks Aleksandrs Ļitviņenko 2006.gadā Londonā tika noindēts ar radioaktīvo poloniju.

Viltšīras policijas svētdienas pēcpusdienā saņēma izsaukumu uz Solisberi, kur kādam vīrietim un sievietei bija palicis slikti. Viņi tika nogādāti Solisberi apgabala slimnīcā, kur atrodas intensīvās aprūpes nodaļā.

Pirmdienas rītā policija bija norobežojusi vairākas vietas pilsētas centrā.

Pēc notikušā uz laiku tika slēgts restorāns «Zizzi», taču Anglijas Sabiedriskās veselības dienests sacīja, ka neesot aizdomas par apdraudējumu plašākai sabiedrībai, vēsta BBC.

Tomēr policija aicināja iedzīvotājus ziņot, ja tie jūtas slikti.

«Ja jūtat, ka jūsu pašu vai cita cilvēka veselības stāvoklis nopietni pasliktinās, zvaniet 999,» norādīja policija.

66 gadus vecajam Sergejam Skripalam 2010.gadā pēc «spiegu apmaiņas» starp ASV un Krieviju tika piešķirts patvērums Lielbritānijā.

Skripalu, kurš ir atvaļināts Krievijas izlūkdienesta darbinieks, 2006.gadā notiesāja uz 13 gadiem par spiegošanu britu labā. Viņš esot Lielbritānijas izlūkdienestam MI6 nodevis slepenībā strādājošo Krievijas izlūku identitātes.

Krievija apgalvo, ka Skripalam par informāciju samaksāja 100 000 ASV dolāru. Datus viņš esot piegādājis kopš 90.gadiem.

Pēc spiegu apmaiņas Skripalu nosūtīja uz Lielbritāniju.

Policija izmeklē, vai pastrādāts noziegums. Incidents esot iesācies svētdien «Maltings» iepirkšanās centrā ap plkst.16.15 pēc vietējā laika. Skripalu un kādu 33 gadus vecu sievieti veikalā atrada bezsamaņā guļam uz soliņa, raksta BBC. Viņiem nebija nekādu acīmredzamu savainojumu.

Aculieciniece Freja Čērča stāsta, ka vīrietis un sieviete izskatījušies tā, it kā būtu ieņēmuši «kaut ko spēcīgu».

«Uz soliņa sēdēja pāris, vecāks vīrietis un jaunāka sieviete. Viņa it kā balstījās pret vīrieti, izskatījās zaudējusi samaņu. Viņš dīvaini kustināja rokas un skatījās augšā uz debesīm,» viņa apraksta redzēto. «Es nebiju pārliecināta, kādā veidā varu palīdzēt.»

Skripala kaimiņi stāsta, ka svētdien apmēram plkst.17.00 bijušā izlūka mājoklī ieradusies policija, kas tur atrodas joprojām.

Joprojām nav zināms, ar kāda veida vielu Skripals saindējās.

Valdības pārstāvji pagaidām nekomentē notikušā iespējamo saistību ar Ļitviņenko noindēšanu 2006. gadā, vēsta BBC.

Ar Krievijas vēstniecību Lielbritānijā neesot sazinājušās ne britu varasiestādes, ne Skripala radinieki vai advokāti, teica vēstniecības pārstāvis.

Ļitviņenko, kurš atklāti kritizēja Putinu, 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs-2, un 2006.gada 23.novembrī nomira.

Ļitviņenko pirms nāves nepārprotami apsūdzēja Kremli līdzdalībā viņa slepkavībā, tomēr Maskava šīs apsūdzības noliedz. Ļitviņenko nāve izraisīja diplomātisko krīzi Krievijas un Lielbritānijas starpā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu