Provizoriskie rezultāti: Parlamenta vēlēšanās Itālijā lielāko balsu skaitu saņēmuši konservatīvie

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itālijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās vislielāko balsu skaitu saņēmusi bijušā premjerministra Silvio Berluskoni pārstāvētā konservatīvo partiju koalīcija, tomēr tai nav izdevies izcīnīt absolūto vairākumu, liecina pirmdien publicētie provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc daļas biļetenu saskaitīšanas.

(Papildināta ziņa.)

Konservatīvo koalīcija ieguvusi apmēram 37% balsu.

Politikas analītiķi norāda, ka sarunas par valdības veidošanas būs ilgas un sarežģītas.

Otro vietu ieguvusi populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) saņēmusi apmēram 31% balsu, savukārt kreisi centrisko partiju koalīcija ar šobrīd valdošo Demokrātisko partiju (PD) priekšgalā ierindojusies trešajā vietā, saņemot 23% balsu.

Konservatīvo nometnē lielāku atbalstu guvusi pret imigrāciju noskaņotā Ziemeļu līga, kas saņēmusi apmēram 18% balsu, nevis Berluskoni vadītā centriski labējā partija «Forza Italia» («Uz priekšu, Itālija!»), kas ieguvusi apmēram 14% balsu.

Ziemeļu līgas līderis Mateo Salvīni iepriekš izteicies, ka viņu vajadzētu virzīt uz premjerministra amatu, ja viņa vadītā partija vēlēšanās būs izvirzījusies priekšplānā.

Vēlēšanas veiksmīgas bijušas arī M5S, kurai no visām partijām būs lielākā pārstāvniecība parlamenta apakšpalātā.

«Visiem tagad vajadzēs nākt pie mums un runāt ar mums,» paziņoja M5S politiķis Alesandro di Batista.

«Eiropas Savienību sagaida slikta nakts,» tviterī rakstīja Francijas Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna.

Ziemeļu līga un M5S ir eiroskeptiski orientētas partijas.

Tikmēr PD atzinusi savu sakāvi vēlēšanās.

«Tā mums ir ļoti nepārprotama sakāve,» reportieriem paziņoja Itālijas lauksaimniecības ministrs un PD biedrs Maurīcio Martina.

«Vēlētāji ir runājuši ļoti nepārprotami un neapstrīdami. Populisti ir uzvarējuši un Demokrātiskā partija ir zaudējusi,» sociālajā tīklā «Facebook» rakstīja PD pārstāvošais parlamenta deputāts Andrea Markuči.

«Partija atstāj Itāliju ar daudz labākiem [ekonomiskajiem] rezultātiem nekā bija pirms tam. Mēs sāksim no sākuma opozīcijā,» viņš piebilda.

Itālijas ziņu aģentūra AGI vēstīja, ka PD līderis Mateo Renci gatavojoties atkāpties no partijas vadītāja amata, lai arī iepriekš šādu iespēju bija izslēdzis par zaudējuma gadījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu