Tas nav nekāds Latvijas sals! Latviete stāsta par haosu Mančestrā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas iedzīvotāji šonedēļ pieredzējuši dubultu pārbaudījumu - it kā ar lielu Eiropu pārņēmušo aukstuma vilni nepietiktu, tagad to sasniegusi arī vētra «Emma». Portālam TVNET kolēģe, kura pašlaik atrodas Mančestras apkārtnē, Anglijā, stāsta par tur notiekošo - uz ceļiem valda haoss, daudzās mājās pazudusi apkure un siltais ūdens, veikalu plaukti pustukši. Lidostās atcelti daudzi reisi, tāpēc nav skaidrības, vai izdosies plānotajā laikā atgriezties mājās.

«Atbraucu uz Angliju brīvdienās, cerot, ka aizmukšu no ziemas uz pavasari. Bet nokļuvu pie vētras «Emma»,» stāsta Liene. «Šeit sajūta kā apokalipsē. Nenormāls vējš, slēgtas skolas, veikaliem saīsināts darba laiks, avārijas. Šodien pat uz M66 šosejas bija avārija ar 16 mašīnām, daudzviet bloķēta satiksme.»

Kopš vakardienas Anglijā plosās vētra «Emma». Lai arī šodien vairs nesnieg, laukā joprojām ir spēcīgs vējš. «Mūsu mājā, līdzīgi kā daudziem citiem, pazudis karstais ūdens un apkure,» stāsta Liene.

Ziņas par to, ka gaisa temperatūras nokrišana nedaudz zem nulles vai dažpadsmit centimetru sniegs Lielbritānijā izraisa tādas problēmas, dažiem Latvijā liek pasmīkņāt vai vismaz neizpratnē saraukt pieri. Taču reģiona klimatiskās īpatnības tomēr ir atšķirīgas. «Pirmoreiz redzu tādu vēju,» stāsta Liene. «Ārā ir ļoti nepatīkami uzturēties. Ļoti novērtēju Latvijas klimatu.»

Taču galvenais haosa iemesls ir satiksme, viņa uzskata. «Lielbritānijā nav ziemas riepu, un cilvēki nemāk pārvietoties. Mazākās ielas sniega laikā nav izbraucamas. Šeit dzīvojošajiem cilvēkiem sniegs ir katastrofa, jo daudzi pat nezina, kā notīrīt mašīnu. Piemēram, latviešiem ir skaidrs, ka melnais ledus ir bīstams. Bet viņi domā - es redzu asfaltu, tātad varu braukt ar savām vasaras riepām. Tas arī ir tas, kas visu paralizē: avārijas aiz muļķības un nezināšanas, ka ar vasaras riepām melnais ledus ir ārkārtīgi bīstams. Protams, arī sniegs viņiem nav ierasts un aukstums dara savu. Bet lielākā problēma ir tieši satiksme,» stāsta Liene.

Sieviete stāsta, ka ceturtdien privātskolā, kurā mācās viņas krustmeita, no 100 skolēniem uz mācībām esot ieradušies mazāk nekā 20. Dienas laikā no skolas saņemts zvans ar lūgumu atbraukt pakaļ bērniem.

Lielas problēmas valda arī gaisa satiksmē. Lidojumi starp Apvienoto Karalisti un Īriju pagaidām atcelti pilnībā. «Nezinām, vai aizlidosim mājās,» piebilst Liene.

Viņa arī stāsta, ka ceturtdien apledojušu sliežu dēļ ceļu neesot varējis turpināt vilciens uz Londonu - pasažieriem gandrīz visu nakti nācies pavadīt vagonos. Dzelzceļa stacijas darbu plāno atsākt tikai šodien vakarpusē.

«Runāju ar draugu no Kentas. Viņš var līdz pirmdienai uz darbu neiet,» stāsta Liene. «Nekur arī netiek, jo visi ceļi avāriju dēļ ir bloķēti. Visas šosejas apledojušas. Satiksme ir neiespējama. Viņa māsa dzīvo Īrijā, un tur ir vēl sliktāk.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu