Levits atkārtoti apstiprināts ES Tiesas tiesneša amatā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdību pārstāvji 28.februārī iecēla amatā deviņus ES Tiesas tiesnešus un trīs ģenerāladvokātus, kuru vidū ir arī tiesnesis Egils Levits.

Viņu pilnvaru laiks, sākot ar 2018. gada 7.oktobri, būs seši gadi. Iecelšana amatā notika saistībā ar Tiesas sastāva daļējo nomaiņu, kas notiek ik pēc trim gadiem.

Par tiesnešiem tika ieceltas vēl septiņas personas - Aleksandrs Arabadžijevs no Bulgārijas, Žans Klods Bonišo no Francijas, Tomass fon Danvics no Vācijas, Karls Gustavs Fernlunds no Zviedrijas, Konstantins Likurgs no Kipras, Jirži Malenovskis no Čehijas un Aleksandra Prehala no Nīderlandes. Pirmoreiz par Tiesas tiesnesi iecēla Lučiu Serēnu Rosi no Itālijas.

Savukārt par ģenerāladvokātiem iecēla Francijas, Itālijas un Polijas pārstāvjus.

Kopumā 2018.gada 6.oktobrī beigsies 14 tiesnešu un piecu ģenerāladvokātu pilnvaru termiņš. Šogad vēl ir jāieceļ amatā pieci tiesneši un divi ģenerāladvokāti.

ES Tiesas sastāvā ir viens tiesnesis no katras dalībvalsts un vienpadsmit ģenerāladvokāti. Tiesnešus un ģenerāladvokātus ieceļ uz sešu gadu pilnvaru laiku, un viņus amatā var iecelt atkārtoti. Ik pēc trim gadiem tiek veikta tiesnešu un ģenerāladvokātu daļēja nomaiņa.

Tiesnešus un ģenerāladvokātus, savstarpēji vienojoties, ieceļ dalībvalstu valdības pēc apspriešanās ar komisiju, kas izveidota, lai izvērtētu kandidātu piemērotību attiecīgo pienākumu pildīšanai. Viņus izraugās no tādu personu vidus, kuru neatkarība nav apšaubāma un kuras atbilst tiesnešu augstāko amatu prasībām savās attiecīgajās valstīs, vai kuras ir juristi ar atzītu kompetenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu