Nav jābūt šefpavāram, lai izvēlētos pareizu virtuves dēlīti. Lūk, padomi!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Bez šā virtuves rīka – nu nekādi! Ja ko gatavojam maltītei, tad viss nepieciešamais tiek griezts uz virtuves dēlīša. Veikalu piedāvājums ir gana plašs, arī kulināru gaume attiecībā uz šīm palīgierīcēm ir katram sava. Bet, ja pienācis laiks to nomainīt, tad noderīgi būs daži padomi, izvēloties jaunu virtuves sabiedroto.

Jaunākajā žurnālā «Ievas māja» Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma ēdienu gatavošanas pasniedzēja Inese Bedeice dalās ar padomiem un ieteikumiem, kas būtu jāzina par virtuves dēlīšiem.

Izmēram ir nozīme

Pēc speciālistes teiktā, nav viena ideālā virtuves dēlīša, jo produktu ir tik daudz un dažādi, arī to griešanai un smalcināšanai nepieciešami atbilstoši palīgrīki. Paraugsaimnieces virtuvē vajadzētu būt vismaz trim četriem dēlīšiem – priekš dārzeņiem, gaļas, maizes un zivīm. Tomēr atšķirīgo produktu dēlīšiem ir kas vienojošs – izmērs, vēlams 30 x 45 centimetrus liels, lai būtu ērti strādāt un nekas nekristu uz darba virsmas.

Izvēle par labu konkrēta materiāla, izskata un izmēra dēlītim, protams, paliek katra paša ziņā, bet daži plusi un mīnusi, kurus vērts zināt.

Koka dēlīši

Foto: Depositphotos.com

Šā materiāla dēlīši vēl aizvien ir visiecienītākie un sastopami gandrīz katrā virtuvē. Ieteicams izmantot cietākas koksnes, piemēram, kļavas, ozola, oša vai bērza. Tie ir ne tikai izturīgāki, bet arī mazāk uzsūc aromātus. Mīkstākas koksnes dēlīšos vairāk uzkrājas mitrums un pārtikas produktu atliekas, līdz ar to palielinot baktēriju vairošanās risku.

Šādu dēlīšu trūkumi ir aromāta uzsūkšana un tas, ka ātri veidojas iegriezumi. Pēc katras izmantošanas vēlams kārtīgi nomazgāt ar trauku mazgājamo līdzekli un kārtīgi noslaucīt. Ieteicams arī neturēt tieša karstuma avota tuvumā.

Plastmasas dēlīši

Foto: Depositphotos.com

Ieteicamais materiāls – polipropilēns, materiāls nav porains un tajā tik viegli neiesūcas produktu daļiņas. Ieteicams izvēlēties biezāku plastmasas dēlīti, lai tas nodiltu lēnāk, bet no iegriezumiem tajā arī neizvairīties. Tos var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā.

Stikla un marmora dēlīši

Foto: Depositphotos.com

Ikdienas lietošanai šādus dēlīšus izmanto retāk, biežāk tie tiek izmantoti kā paliktņi uzkodām vai ēdiena prezentācijās. Lai gan šie virtuves dēlīši var kalpot gandrīz mūžību, tomēr marmors un stikls notrulina nažus. Tāpēc katram pavāram pašam jāizvērtē, kādas ir viņa prioritātes virtuvē.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā žurnālā «Ievas Māja».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu