Vašingtonā pie Krievijas vēstniecības atklāts Borisa Ņemcova laukums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien Vašingtonā, ASV, pie Krievijas vēstniecības tika atklāts opozicionāra Borisa Ņemcova vārdā nosaukts laukums. Nosaukuma zīmes atklāšanas ceremoniju apmeklēja ASV likumdevēji, tostarp bijušais ASV prezidenta amata kandidāts Marko Rubio, krievu opozīcijas aktīvists Vladimirs Karamurza un Ņemcova meita Žanna, vēsta aģentūra «Reuters».

Par Borisa Ņemcova laukumu pārdēvēts Viskonsinas avēnijas posms vēstniecības priekšā. ASV Senātam iesniegtajā likumprojektā bija teikts, ka ielas posma nosaukuma maiņas rezultātā Krievijas vēstniecības, konsulāta un vēstnieka rezidences jaunā adrese būs Borisa Ņemcova laukums 1.

Vladimira Putina kritiķis Ņemcovs tika nošauts 2015.gada 27.februārī Maskavas centrā, netālu no Kremļa. Pēc dažām nedēļām tika aizturēti pieci čečeni, kas tika apsūdzēti Ņemcova slepkavībā.

Tomēr Ņemcova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to ir tieši saistīts Čečenijas republikas vadītājs Ramzans Kadirovs, kurš, iespējams, rīkojies saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu.

«Tas ir ilglaicīgs atgādinājums Vladimiram Putinam un viņa atbalstītājiem, ka viņi nedrīkst ar slepkavībām un iebiedēšanu apspiest pretiniekus,» sacīja Rubio, kurš bija starp nosaukuma maiņas ierosinātājiem.

«Daudziem cilvēkiem mūsu valstī un visā pasaulē [Ņemcovs] kļuva par seju un iemiesojumu tādai Krievijai, kas ļoti atšķiras no pašreizējā režīma,» atklāšanas ceremonijā teica Karamurza. «Brīvāka, demokrātiskāka, cerīgāka Krievija; Krievija, kas ciena pati savu tautu un dzīvo mierā ar tās kaimiņiem.»

«Lai kā tagad domātu cilvēki Kremlī, es zinu, ka kādu dienu Krievijas valsts būs lepna par to, ka mūsu vēstniecība Vašingtonā atrodas ielā, kas nosaukta Borisa Ņemcova vārdā,» uzskata Karamurza.

Uz Borisa Ņemcova laukuma atklāšanu bija ieradusies arī opozicionāra meita Žanna Ņemcova, kura pagājušā gada nogalē Vašingtonā ASV likumdevēju priekšā aizstāvēja ieceri. «Savas ģimenes un mātes, kura arī šodien ir šeit, vārdā gribu jums pateikties,» viņa vērsās pie klausītājiem. «Mana tēva vārds pirmoreiz tiek pieminēts oficiālā līmenī.»

Svētdien Maskavā notika demonstrācijas, kas bija veltītas Ņemcova nāves trešajai gadadienai. Par spīti lielajam salam tajās piedalījās tūkstošiem cilvēku, to vidū arī pazīstami opozīcijas pārstāvji.

Lēmums pārdēvēt Vašingtonas ielas posmu Ņemcova vārdā izraisījis neapmierinātību Kremlī. Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis sacījis, ka ASV «grib izspēlēt netīrus gājienus Krievijas vēstniecības priekšā». Savukārt komunistu partijas politiķis Dmitrijs Novikovs lēmumu uzskata par jaukšanos Krievijas iekšlietās. «ASV valdība jau sen ir iegrimusi pati savā spēlē - iejaukties Krievijas iekšējās lietās,» viņš sacīja.

Izskanējis arī ierosinājums ielas posmu pie ASV vēstniecības Maskavā pārdēvēt par «Ziemeļamerikas strupceļu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu