Lita Beiris: Festivāla organizēšanā visgrūtākais ir finansējuma piesaiste

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskā Baltijas Baleta festivāla organizēšanā visgrūtākais ir finansējuma piesaiste, intervijā atzīst festivāla direktore Lita Beiris.

Pēc viņas teiktā, sākotnēji festivāla organizētāji jutuši ļoti lielu finanšu līdzekļu trūkumu un lielu mākslinieciskās programmas nodrošinājuma risku. "Arī valsts un pašvaldību attieksme pret festivālu un pret baleta mākslu kopumā sākotnēji esot bijusi ļoti piesardzīga. Rīgā ir tikai viena profesionāla baleta trupa, bet Lietuvā ir trīs, Igaunijā - divas baleta trupas, kas nozīmē, ka Latvijā vajadzētu visiem spēkiem propagandēt moderno dejas mākslu, skaidroja Beiris. Festivāla organizatori strādājuši, lai veicinātu un attīstītu kādas jaunu ideju pārņemtas profesionālas dejas kompānijas rašanos, kā tas esot izdevies Lietuvā un Igaunijā.

Beiris norāda, ka Rīgā trūkst telpu, kur varētu uzstāties deju kompānijas un baleta trupas. «Jā, ir Nacionālā opera, ir Dailes teātris, bet tie ir repertuāra teātri, un tur jau kalendārs ir pilns ar repertuāra izrādēm. Baleta izrādēm piemērota vieta ir rekonstruētā VEF Kultūras pils, savukārt «Ziemeļblāzmā» nav ērti skatīties baleta izrādes, jo augstās skatuves dēļ pirmo rindu skatītāji neredz dejotāju kājas.» Pēc Beiris domām, izcila vieta baleta izrādēm būtu Rīgas Kongresu nams, tikai to noteikti vajadzētu pārbūvēt kā centrālo multimediālo koncertzāli. Man žēl, ka pagaidām tam nepietiek spēka un finansējuma, piebilst Beiris.

Starptautiskā Baltijas Baleta festivāla rīkotājai esot izveidojusies ļoti laba sadarbība ar ASV, Somijas, Ķīnas, Zviedrijas, Igaunijas un Izraēlas vēstniecībām, ar Francijas institūtu, ar Gētes institūtu, kas atbalsta savas valsts mākslinieku dalību festivālā.

Beiris atzīst, ka ļoti gribētu atvest uz Rīgu vairākus izcilus baleta kolektīvus, ko līdz šim nav spējusi, - Nīderlandes Dejas teātri, Bežāra baletu, Parīzes Operas baleta trupu, pasaulslaveno Hārlemas baletu no ASV. Brīnišķīgs balets esot Krievijā, un festivāla direktorei griboties parādīt arī unikālo Ķīnas klasisko deju, kuras mākslinieku sniegums esot pilnīgi perfekts. «Domāju, ka kopā ar Ķīnas vēstniecību un Ķīnas Kultūras ministriju 2019.gadā strādāsim pie šī projekta,» solīja festivāla direktore. «Pasaulē ir tik daudz interesanta un aizraujoša! Mūsu uzdevums ir jums, skatītāji, to darīt sasniedzamu,» uzsvēra Beiris.

Šogad Starptautiskais Baltijas Baleta festivāls norisināsies no 9. marta līdz 28. martam un skatītājus sola pārsteigt ar plašu un krāšņu programmu, piedāvājot izbaudīt Latvijas, ASV, Austrijas, Krievijas, Vācijas, Ķīnas, Francijas un Turcijas baleta mākslinieku sniegumu.

Visa intervija ar Beiri lasāma aģentūras LETA mājaslapas sadaļā «LETA+».

leta.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu