Ģitāras burvība un pārsteidzoša muzikalitāte - Džošo Stefans Rīgā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Pirmo reizi Rīgā, 2. martā 19 Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies viens no pasaules virtuozākajiem ģitāristiem Džošo Stefans (Joscho Stephan), informē festivāla «Rīgas ritmi» rīkotāji.

Gypsy jazz zvaigzne Džošo Stefans pievērsies ģitārai sešu gadu vecumā, kad viņa tēvs, vietējās kovermūzikas grupas mūziķis, iemācīja viņam spēlēt savu repertuāru. Tam sekoja ģitārspēles apguve mūzikas skolā un interese par rokmūziku, džezu un citiem mūzikas stiliem. 13 gadu vecumā Džošo pirmo reizi dzirdēja leģendārā džeza ģitārista Džango Reinharta (Django Reinhardt) dziesmu ierakstus. Tas uz viņu atstāja pārsteidzošu iespaidu un noteica Džošo turpmāko muzikālo virzienu, iedvesmojot pašmācības ceļā izzināt un apgūt šī izpildījuma meistarību un virtuozitāti.

Mākslinieka individuālais skanējums ir jaudīgs, tīrs, plūstošs, tas ne tikai iemieso Džango aizsākto gypsy swing stilu, bet arī interpretē to visaugstākajā līmenī, aktīvi paplašinot tā robežas. Barry Wahrhaftig vārdiem runājot, Džošo piemīt apbrīnojama tehnika kopā ar brīnišķīgu melodijas izjūtu, un viņa izpildījums ir ārkārtīgi dvēselisks.

«Džango spēlē es atradu visu – roku, džezu, klasiku, flamenko – visu, kas man tik ļoti patika un aizrāva citos stilos. Melodija, ritms, idejas. Tas bija lieliski!» tā Džošo Stefans.

Džošo debijas albums «Swinging Strings» Amerikāņu žurnālā Guitar Player tika atzīts par mēneša CD, bet žurnāls «Acoustic Guitar» viņu nosauca par mūziķi, kurš reprezentē gypsy jazz ģitārspēles tradīciju nākotni.

Neskatoties uz savu jaunību, viņš ir uzstājies ar labākajiem gypsy swing izpildītājiem pasaulē. Lieliskie džeza mūziķi Paquito de Rivera, James Carter, Charlie Mariano, Grady Tate dedzīgi slavēja talantīgo jaunpienācēju pēc kopējām uzstāšanās reizēm.

«Džošo Stefans ir īstā gypsy jazz uzlecošā zvaigzne un viens no vismežonīgākiem skatuves izpildītājiem,» tā Robins Nolans.

Džošo uzstāšanās Linkoln Centrā Ņujorkā un Našvilā, kā arī Ņujorkas džeza svētnīcā «Birdland» klubā guva vienlīdz labas atsauksmes no skatītāju puses. Viņš ir apbraukājis Austrāliju ar top ģitāristiem Martin Taylor un Tommy Emmanuel, un ar savām grupām (trio un kvintetu) ir uzstājies neskaitāmos nozīmīgos Eiropas festivālos Slovēnijā, Itālijā, Francijā, Polijā, Lielbritānijā un citur.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties Biļešu Serviss kasēs un www.bilesuserviss.lv.

rigasritmi.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu