Vācija un Francija mudina Krieviju vērst spiedienu uz Sīriju, lai panāktu «tūlītēju» pamieru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Vācijas un Francijas līderi svētdien mudināja Krieviju vērst «maksimālu spiedienu» uz Sīriju, lai panāktu «tūlītēju» ANO Drošības padomes rezolūcijā pieprasītā pamiera īstenošanu, pavēstīja Berlīne.

«Ir izšķiroši, ka [ANO] rezolūcija tiek iemiesota ātri un vispārīgi,» telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu uzsvērusi Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons, teikts Merkeles biroja paziņojumā.

«Viņi aicināja Krieviju šajā kontekstā vērst maksimālu spiedienu uz Sīrijas režīmu, lai panāktu tūlītēju uzlidojumu un kauju apturēšanu.»

Pamiers varētu būt «pamats tam, lai panāktu progresu politiska atrisinājuma virzienā ANO vadītā Ženēvas miera procesa kontekstā», teikts paziņojumā.

Kā savā paziņojumā par līderu sarunām norādīja Kremlis, «īpaša uzmanība tika pievērsta tam, ka pamiers neattiecas uz teroristu grupējumiem».

ANO Drošības padome sestdien vienprātīgi pieprasīja 30 dienu pamieru Sīrijā.

Drošības padome pieņēma rezolūciju, kas aicina «bez vilcināšanās» noteikt pamieru, kurš ļautu veikt humānās palīdzības piegādes un ievainoto un slimo evakuācijas.

Kā liecina aktīvistu aplēses, režīma spēkiem intensīvi bombardējot Austrumgutu, dzīvību nedēļas laikā zaudējuši vairāk nekā 500 cilvēku.

Pamiers neattieksies uz operācijām pret grupējumu «Islāma valsts» un pret teroristu tīklu «Al Qaeda», kā arī pret «indivīdiem, grupējumiem, uzņēmumiem un juridiskām personām», kas saistīti ar šiem teroristu grupējumiem.

Tas ļaus Sīrijas valdībai turpināt ofensīvu Idlibas provincē pret džihādistiem, kas saistīti ar «Al Qaeda». Idlibas province ir pēdējā province ārpus Sīrijas režīma kontroles.

Kaut arī rezolūcija attiecas uz visu Sīrijas teritoriju, nav skaidrs, vai pamiers tiks ievērots kurdu kontrolētajā Afrīnas reģionā, kas jau mēnesi pakļauts Turcijas armijas un tās sabiedroto Sīrijas nemiernieku uzbrukumam.

Turcijas Ārlietu ministrija pauda gandarījumu par ANO Drošības padomes rezolūcijas pieņemšanu, tomēr norādīja, ka Turcija turpinās cīnīties pret «teroristu organizācijām», kas apdraud Sīrijas teritoriālo integritāti.

Afrīnas reģionu Sīrijas ziemeļrietumos kontrolē kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG).

Ankara uzskata YPG par teroristiem un Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzaru, savukārt ASV atzinušas YPG par efektīvāko spēku sauszemes operācijās pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» Sīrijā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu