Olimpiskā dienasgrāmata: Bobslejistiem līdz medaļām patālu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA/TVNET

Phjončhanas olimpiskās spēles strauji pietuvojušās savai izskaņai. Noslēguma ceremonija būs jau rīt, bet līdz tai punktu bobsleja četrinieku sacensībām liks mūsējie. Tiesa, līdz medaļām viņiem ir diezgan patālu...

Plinti krūmos mest gan nevajag! Lai arī no pirmā trijnieka Oskars Melbārdis ar saviem stūmējiem atpaliek par 0,31 sekundi, nekas nereāls tas nav. Vienkārši jāsagaida kāda kļūdiņa no vāciešiem vai mājinieka Vona Jondžona, kurš Phjončhanas trasē kopumā esot veicis jau ap 470 braucieniem, kas ir astronomisks skaitlis. Līderis pēc pirmajiem diviem braucieniem ir vācietis Frančesko Frīdrihs, kuram seko Jondžons un vēl viens Vācijas pilots Niko Valters. Korejieša atrašanos pirmajā trijniekā var uzskatīt par nelielu pārsteigumu, jo par viņa spēcīgāko disciplīnu tiek uzskatīti divnieki, taču viņš savā mājas trasē braukšanu ir izkopis līdz pašai sīkākajai niansei.

Melbārdis šobrīd piekto vietu dala ar vēl vienu vācieti Johanesu Lohneru un šveicieti Riko Peteru. Jā, trijnieks ir patālu, turklāt arī pats Latvijas bobslejists nenoliedz: lai pacīnītos par cēlmetālu, svētdien nepieciešams aizvadīt divus perfektus braucienus

«Rīt ir vēl divi braucieni. Ko varēsim, to saķersim. Galvenais, lai nav sliktāk. Šodien daudzi «palika» otrajā virāžā. Jāredz protokols, kādas bija tendences, lai varētu vairāk spriest. Rīt vajadzēs perfektus un labus braucienus,» pēc pirmajiem diviem braucieniem pauda Melbārdis.

Arī Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis pēc pirmajiem diviem braucieniem nebija labā noskaņojumā, sevi nodēvēja par reālistu, norādot, ka konkurentiem ir jāpieļauj kļūdas, lai mūsējie varētu cerēt uz cīņu par medaļām.

«31 simtdaļa līdz trešajai vietai ir daudz. Ja būtu daudz rupju un muļķīgu kļūdu, tad mēs redzētu, kur varam uzlabot rezultātu, bet, ja kopumā viss ir normāli un tik un tā ir trīs desmitdaļas, tad tas ir daudz,» atzina Prūsis.

«Braucieni lielajam Oskaram nebija slikti. Tajos bija mazas kļūdas, bet augšā nav vajadzīgās tendences. Augšā tiek zaudēts pārāk daudz. Nezinu, vai tas saistīts tikai ar braukšanu, vai arī ar uzskriešanu un salēkšanu bobā.»

Tomēr būsim reāli – pacīnīties par medaļām Melbārdim var ļaut tikai liela veiksme un, visticamāk, šo Olimpiādi noslēgsim ar vienu godalgu, ko viņš kopā ar stūmēju Jāni Strengu ieguva divniekos.

Savukārt otrs Latvijas pilots Oskars Ķibermanis ar savu ekipāžu pēc pirmās dienas noslēdz labāko desmitnieku. Viņam līdz galam nav izdevies atkost Phjončhanas trasi, bet pēc veiksmīgiem diviem rītdienas braucieniem viņš var iekļūt arī pirmajā astoņniekā.

Šodien sacensības ne uz tās patīkamākās nots noslēdza ātrslidotājs Haralds Silovs, kurš šo olimpisko spēļu ievadā izcīnīja ceturto vietu 1500 metros. Sestdien norisinājās sacensības masu startā, un tieši šī disciplīna tika uzskatīta par to, kur latvietis arī var pacīnīties par pozīciju pirmajā sešiniekā. Tomēr tas nenotika, jo pēc vienā starpfinišā nopelnītajiem trim punktiem viņš turpinājumā palika bešā un nespēja pārvarēt pusfināla barjeru.

Pēc sacensībām vilšanos neslēpa arī pats Silovs, atzīstot, ka kļūdījies taktiski un ka varbūt vajadzējis vairāk riskēt.

Masu starts ātrslidošanā ir neierasta disciplīna, kas savu debiju olimpiskajā programmā piedzīvojusi tieši Phjončhanā. Tajās pirmās trīs vietas iegūst ātrākie slidotāji, kamēr pārējo pozīciju sadalījumu nosaka starpfinišos izcīnīto punktu skaits.

Neilgi pēc sacensībām Silovam gan bija par ko priecāties, jo Latvijas delegācija viņu izraudzījusies par valsts karoga nesēju Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā. Īpašo akreditāciju viņam mikszonā pasniedza Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) pārstāve Marita Vilciņa. Ātrslidotājs norādīja, ka viņam ir liels gods kļūt par Latvijas karognesēju Olimpiādes noslēguma ceremonijā. Viņam gan šāda pieredze jau ir bijusi, jo šos pašus pienākumus viņš veica 2010.gadā Vankūverā.

Iepriekš tika uzskatīts, ka šīs 31 gadu vecā Silova karjerā varētu būt pēdējās olimpiskās spēles, tomēr pēc sacensību noslēguma viņš par savu nākotni izteicās mīklaini, neizslēdzot iespēju, ka varētu sportot vēl četrus gadus.

Tikmēr dzelzs izturību sestdien apliecināja Latvijas vadošais kalnu slēpotājs Indulis Bikše, kurš tika līdz finišam 50 kilometros klasiskajā stilā, ierindojoties 57.vietā starp 60 visu distanci veikušajiem sportistiem. Līdz šim Bikše tikai reizi bija veicis tik garu distanci, izdarot to slidsolī. Sestdien finišu viņš sasniedza pēc nedaudz vairāk nekā divarpus stundām, turklāt distances laikā latvieti piemeklējuši muguras krampji.

Phjončhanas olimpiskās spēles ar svinīgu ceremoniju tiks noslēgtas rītdien plkst.13 pēc Latvijas laika. Salīdzinot ar atklāšanas ceremoniju, sinoptiķi vairs nesola salu, kas nozīmē, ka tribīnēs varēs vairs nedrebināties un svinīgo auru izbaudīt pilnvērtīgāk.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu