Būtiski sarucis mediķu kopējais iegādātais papīra recepšu veidlapu skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Būtiski sarucis ģimenes ārstu un ārstniecības iestāžu kopējais iegādātais papīra recepšu veidlapu skaits, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Agnese Jasenoviča.

Pēc viņas paustā, 2016.gada un 2017.gada janvārī tika iegādāti nepilni divi miljoni šo veidlapu, 2017.gada decembrī apmērs saruka zem miljona, bet 2018.gada janvārī - līdz pusmiljonam.

Dalījumā pa recepšu veidiem NVD dati rāda, ka tikai mēnesi pēc obligātās e-veselības lietošanas sākšanas iegādāto īpašo zāļu recepšu veidlapu skaits, tostarp kompensējamo, salīdzinājumā ar pērnā gada janvāri sarucis par 80%, bet parasto - par 60%. Tas ļauj samazināt kopējos ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu prakšu izdevumus līdz 6000 eiro mēnesī. «Šādai tendencei turpinoties, iestāžu gada kopējais ietaupījums būtu līdz 80 000 eiro - atkarībā no iestāžu recepšu veidlapu uzkrājumiem un vajadzībām,» norāda Jasenoviča.

NVD ir pārliecināts, ka ar laiku visu medikamentu izrakstīšana notiks elektroniski. Turklāt ieguvumi mērāmi ne tikai finansiālā izteiksmē, bet paredz arī samazinātu papīra patēriņu. Elektroniska recepšu izrakstīšana nozīmē arī to, ka ārstniecības personām nav jāplāno regulāra recepšu veidlapu iegāde.

Tāpat Jasenoviča informēja, ka, kaut arī no šī gada 1.janvāra obligāti e-veselības sistēmā izrakstāmas ir kompensējamo medikamentu receptes, NVD rīcībā esoši dati liecina, ka arvien vairāk ārstu arī parastās receptes izvēlas izrakstīt elektroniski.

E-veselības sistēmā līdz šim kopā ir izrakstīti 1,7 miljoni e-recepšu, tostarp lielākā daļa izrakstītas pēc šī gada 1.janvāra. Turklāt šī gada janvārī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri e-veselības sistēmā izrakstīto parasto recepšu (zilā krāsā) skaits būtiski pieaudzis, proti, par vairāk nekā 230 000. Savukārt sistēmā izrakstīto īpašo recepšu (rozā krāsā) skaits, kas ietver arī kompensējamos medikamentus, palielinājies par 440 000.

Farmaceiti NVD atzinuši, ka e-veselība arvien vairāk veicina to darba efektivitātes uzlabošanos. Vienlaikus NVD atbildīgie e-veselības speciālisti turpina intensīvi strādāt pie sistēmas darbības stabilitātes, lai nodrošinātu, ka gan farmaceiti, gan ārstniecības personas var ērti un raiti nodrošināt pakalpojumus saviem pacientiem, uzsver Jasenoviča.

Kā ziņots, no 1.janvāra Latvijā tika sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana. Pagaidām ir ieviesta elektroniska darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite.

E-veselības sistēmas lietošanai kļūstot par obligātu, uz problēmām sistēmas darbībā norādīja vairākas Latvijas medicīnas iestādes, ģimenes ārsti un aptiekas. Daļa ārstu darbu ar sistēmu sauca par neiespējamu.

Patlaban, salīdzinot ar situāciju līdz janvārim vidum, e-veselības sistēmas darbība ir būtiski uzlabota un tā strādā stabili, uzsver Veselības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu