Tēlnieka Egona Peršēvica jaundarbi izstādē par godu Lietuvas simtgadei

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Līdz 10. martam Viļņas vecpilsētas Svētā Jāņa ielas galerijā ir skatāma Lietuvas simtgadei veltīta ceļojošā tēlniecības izstāde, kurā eksponētas arī divas tēlnieka Egona Peršēvica jaunākās skulptūras - viena veltīta leģendārajam pulkvedim Frīdriham Briedim, otra ironisks pašportrets «Žirgo-galva».

Lietuvas valsts atjaunošanas 100 gadu jubilejai veltīto izstādi organizē Lietuvas Mākslinieku savienības tēlniecības nodaļa. Tās vadītāja Aušra Jasjukevičūte stāsta: «Pēc ekspozīcijas noslēguma Viļņā izstāde tālāk ceļos uz citām Lietuvas pilsētām. Vēlāk plānojam to vest arī uz Latviju un Igauniju.»

Ceļojošajā izstādē ar saviem darbiem piedalās visu paaudžu Lietuvas tēlnieki, kā arī četri tēlnieki no Latvijas - vēl bez Egona Peršēvica tie ir Andris Prigičevs, Ģirts Burvis un Gaits Burvis. Interesanti, ka visi vienā vai citā veidā ir saistīti ar Liepāju.

«Izstādes darbus vienojošā tēma ir nacionālās identitātes apzināšanās. Sākotnēji gribēju vest savu Kentauru, pie kura tieši strādāju brīdī, kad mani uzaicināja uz izstādi, bet tad darba procesā radās ideja par vēl vienu darbu - Žirgo-galvu. Par zirga galvām leiši sauc latviešus, tādēļ arī uztaisīju tādu ironisku darbiņu, kas visiem ļoti patika un radīja milzīgu interesi Lietuvas kolēģu vidū,» komentē tēlnieks Egons Peršēvics.

Tēlnieka Egona Peršēvica nozīmīgākais veikums pēdējā gada laikā ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centra spoku zirga skulptūras izveide, personālizstāde «ÁAČÄČÅÑ!» Jūrmalā, vēlīnā baroka Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles altāra kompleksa papildināšana ar jaunu eņģeļa skulptūru ar kristāmtrauku, kā arī pretkara tematikai veltītā vides objekta «… un puikas akā mētā akmeņus», kas ievērību raisījusi vairāku izstāžu ekspozīcijās.

«Stāsts par «Zirga galvu» ir pavisam vienkāršs un pašironisks - lietuvieši latviešus mēdz saukt par «zirga galvām». Tātad savā ziņā tas var būt arī mans pašportrets,» skaidro tēlnieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu