Miris lietuviešu akadēmiķis, baltu valodnieks Zigms Zinkevičs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia.org

Lietuvā 93 gadu vecumā aizgājis mūžībā akadēmiķis, viens no mūsdienu ievērojamākajiem baltu valodniekiem, bijušais Lietuvas izglītības ministrs, Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis Zigms Zinkevičs. Kā portālam «Lrt.lt» pastāstījis nelaiķa dēls Vītauts Zinkevičs, viņa tēva veselība pasliktinājusies pēdējo nedēļu laikā.

Zigms Zinkevičs dzimis 1925. gadā Ukmerģes apriņķī, studējis Viļņas universitātē. No 1973. līdz 1988. gadam vadīja šīs augstskolas Filoloģijas fakultātes Lietuviešu valodas katedru, bet no 1988. līdz 1991.gadam - Baltu filoloģijas katedru. 1995.-1996. gadā bija Lietuviešu valodas institūta direktors, no 1996. līdz 1998. gadam - Lietuvas izglītības un zinātnes ministrs. Prata latviešu, poļu, krievu, vācu, angļu, franču, ukraiņu un baltkrievu valodas.

Zinkevičs, viens no mūsdienu ievērojamākajiem baltistiem, savā darbībā pievērsies galvenokārt vēsturiskās gramatikas, literārās valodas vēstures un dialektoloģijas jautājumiem. Vismonumentālākais viņa darbs ir «Lietuviešu valodas vēsture» kas iznācis sešos sējumos laikā no 1984. līdz 1994.gadam. Filologu aprindās populāra ir arī viņa «Vēsturiskā lietuviešu valodas gramatika» divos sējumos.

Par nopelniem Lietuvas labā Zinkevičs apbalvots ar Lietuvas Dižkunigaiša Ģedimina III pakāpes ordeni. 1995. gada novembrī ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu