Vai var nomirt no smiekliem? Vēsture liecina, ka var (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Mūžsena paruna vēsta, ka smiekli ir labākās zāles pret visām kaitēm. Tomēr, lai arī ļoti reti, tomēr vēsturē pastāv gadījumi, kad smiekli bijuši nevis veselību stiprinoši, bet – nāvējoši.

Rodas jautājums - kā gan iespējams nomirt no smiešanās? Lielākā daļa ārstu uzskata, ka zināmākie nāves gadījumi smiešanās laikā, ieskaitot bēdīgi slavenā sengrieķu filozofa Hrīsipa un skotu rakstnieka Tomasa Urkharta (Thomas Urquhart) nāvi, notikuši stipras smiešanās izraisītas sirds apstāšanās vai asfiksijas dēļ.

Savukārt kāds anglis Alekss Mičels (Alex Mitchell) 1975. gadā nomira pēc tam, kad bija smējies 25 minūtes no vietas. Tiesa, viņam bija diagnosticēts neregulārs sirds ritms, proti, sirds mēdza starp sitieniem ieturēt ilgākas pauzes.

Leģendas vēsta, ka Aragonas karalis Martins I mira 1410. gadā pēc tam, kad par kādu joku bija smējies vairākas stundas. Tiesa, šis stāsts tiek apšaubīts, tāpat kā plaši zināmais stāsts par Tomasu Urkhartu, kurš, izdzirdot, ka Čārlzs II ir sagrābis Anglijas, Īrijas un Skotijas troni 1660. gadā, sasmējās tik stipri, ka uz vietas bija beigts.

Šķiet, viszināmākais smieklu upuris ir sengrieķu filozofs Hrīsips, kurš mira 3. gadsimtā pirms mūsu ēras. Redzot, kā ēzelis mielojas ar vīģēm, Hrīsips esot izsaucies: «Iedodiet taču viņam padzerties arī vīnu, lai tas var noskalot vīģes lejā.» Pamatīgi uzjautrināts pats par savu joku, Hrīsips smējies tik stipri, ka nomiris. Tiesa, cita versija vēsta, ka Hrīsips miris no saindēšanās ar alkoholu.

Hrīsips
Hrīsips Foto: Wikimedia Commons

Tomēr Hrīsips nav bijis pirmais smieklu upuris. Sengrieķu gleznotājs Zeukss nomira no smiekliem, kad kāda nepievilcīga kundze pasūtīja savu portretu Afrodītes veidolā. Kad Zeukss ieraudzījis, cik neglīta izdevusies viņa uzgleznotā mīlas dieviete, viņš smieklos nokritis un nomiris.

Pasaules vēsturē pastāv vēl vairāki nāves gadījumi, kurus izraisījusi nekontrolējama smiešanās, tomēr teju visos gadījumos nāves iemesls slēpies veselības problēmās, ko smiekli saasinājuši. Tāpēc smejies un jokojies droši, tomēr - visu ar mēru.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu