Ekmanis: Tagad jāpārkāpj četriniekā, turklāt Melbārdis varēs braukt brīvi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža un stūmēja Jāņa Strengas Phjončhanas olimpisko spēļu bronzas medaļa ir visas valsts sporta sabiedrības profesionāls darbs, uzskata Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

Melbārža un Strengas divnieku ekipāža pirmdien izcīnīja bronzas medaļu Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, no zelta atpaliekot nieka piecas sekundes simtdaļas. Latvijai šī ir pirmā godalga Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

«Kamanas skrien. Nezinu, ko teiks lielais Oskars, varbūt vēl bija kaut kāda rezerve, bet esam priecīgi. Paskat, cik tuvu esam, mēs esam līmenī. Mēs apgājām vāciešus, kuriem par mums ir labākas kamanas. Baigais prieks, ka Latvijai beidzot ir medaļa. Visa sporta sabiedrība strādāja profesionāli. Paldies valdībai, ka iedeva mums naudu jaunai tehnikai,» stāstīja Ekmanis.

Pērn Latvijas Nacionālā sporta padome atbalstīja tehniskā atbalsta programmu 680 tūkstošu eiro apmērā. Starpsezonā Latvijas izlase iegādājās identiskus četriniekus ar kādiem iepriekšējā sezonā sacensībās startēja spēcīgie vācieši.

«Tas ir atmaksājies, turklāt mums divas vienības startēs arī četriniekos, kur lielajam Oskaram būs pavisam atbrīvota sajūta. Savukārt mazais Osis arī gribēs kaut ko parādīt, jo viņam kamana arī nesas labi,» skaidroja Ekmanis.

Visus sešus treniņbraucienus Melbārdis aizvadīja ar savu ilggadējo stūrmani Daumantu Dreiškenu, ne reizi neesot zemāk par septīto vietu, tomēr vēl pirms pēdējiem diviem braucieniem sportistiem paziņots, ka sacensībās Latvijas vadošo pilotu iestums Strenga.

«Trenera argumenti aizstāt Daumantu ar Strengu bija ļoti spēcīgi. Tas nebija tā - no zila gaisa. Tablo parāda rezultātu. Kad ir bijusi tik maza atstarpe starp zeltu? Mēs turpat esam. Lielais Oskars otrajā braucienā atstāja divas, varbūt pat trīs desmitdaļas. Jā, Džastins Kripss gan nobrauca visus labus braucienus, tomēr ceturtajā viņš nedaudz noraustījās,» atzīmēja Ekmanis.

Par olimpiskajiem čempioniem kļuva Vācijas pilota Frančesko Frīdriha un kanādieša Kripsa divnieki, kuri četru braucienu summā uzrādīja identisku laiku

«Frīdriha lēciens man nav pārsteigums. Vakar viņam bija slikti braucieni un es jau smējos, ka nobrauks vienu labu un no visiem atrausies. Pārāk tālu gan neaizgāja, bet vissmukāk brauca tieši Melbārdis,» latviešu pilotu lielīja Ekmanis.

Pārsteidzoši labus ātrumus šajā sezonā uzrādījuši kanādieši, kuri izmanto citādāku slieču apstrādes tehniku.

«Slieču apstrāde ir ļoti augstā līmenī, domāju, varbūt nav pat noteikumu robežās. Bet diemžēl starptautiskā federācija ir tik vāja, ka pieļauj šādas lietas. Nav spēcīga kontrole,» teica Ekmanis.

Pirms olimpiskajām spēlēm Ekmanis lielākus panākumus paredzēja četrinieku sacensībās.

«Ar divnieku viņam tikai vēlāk sagāja kopā braukšana un sajūtas. Vistlerā viņš saprata, ka kaut kas varētu būt arī divniekos. Ar katriem mačiem bija arvien labāk, jo pie tehnikas jāpierod. Tagad jāpārkāpj četriniekā, turklāt Melbārdis varēs braukt brīvi, jo vislabākie braucieni sanāk tad, kad vari ķert baudu. Trase ir forša - sarežģīta, un izveidojas sportiska sāncensība. Man prieks, ka mums izdevās uzvarēt labākas tehnikas,» stāstīja Ekmanis.

Pagājušajā piektdienā trīsdesmit gadu jubileju nosvinējušais Melbārdis bobslejista karjeru iesāka kā stūmējs un bija plānojis startēt Vankūveras Olimpiādē, tomēr pēc tam, kad neveselais Jānis Miņins, cenšoties atgriezties trasē, bija piedzīvojis smagu kritienu, kurā arī pats Melbārdis guva smadzeņu satricinājumu, ekipāža no sacensībām tika atsaukta. Pēc šīm sacensībām Melbārdis pievērsās pilota karjerai, un viņa izaugsme bijusi galvu reibinoša, kas jau pirms četriem gadiem sportistu ļāva saukt par vienu no labākajiem pasaulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu