Rundāles pils jumtam vietām cauri sūcas ūdens; rekonstrukcijai nepieciešami € 2,9 miljoni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas nozīmīgākā baroka stila valsts kultūras pieminekļa - Rundāles pils – jumts šobrīd ir ļoti bēdīgā stāvoklī, proti, to klāj mikroplaisas un vietām cauri sūcas ūdens. Jumta rekonstrukcijai nepieciešami 2,9 miljoni eiro, svētdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

18. gadsimta vidū celtā ēka praktiski nepārtraukti tiek restaurēta, bet jumts pēdējo reizi tika mainīts 1961. gadā. «Protams, ka šis padomju laika materiāls jau ir bojāts, ir spraugas un daudzās vietās tek iekšā. Mēs jau esam pieraduši pa bēniņiem nēsāt vanniņas, kas glābj situāciju. Tagad ir tik tālu, ka tomēr jumts jānomaina. Protams, tas nav avārijas gadījums, bet tas ir jāizdara," stāsta Rundāles pils direktors Imants Lancmanis.

Pēc labākajām padomju tradīcijām, mainot jumtu, dubulto šuvju vietā liktas parastās, un tās sākušas laist cauri mitrumu ļoti ātri. Visvairāk konstrukcijas bojājas tur, kur ir jumta logi. Piemēram, bēniņos var redzēt, ka sijas ir pilnīgi mitras. Mitrā laikā ūdens burtiski staigā zem jumta seguma. Inženieri nespēj prognozēt, kad un kurā vietā tas sāks tecēt cauri - Zelta zālē, Rožu istabā vai Hercoga ēdamzālē. «Šeit ir redzama sūce griestos un ir jau nokrituši dekoriņi – rozītes. Nu jau veidojas tādi pamatīgi pleķi. Nemitīgi tas tiek katru gadu pielabots, regulārajās apgaitās mēs to konstatējam, apkopojam un novēršam šīs te problēmas,» stāsta ēku ekspluatācijas inženieris Gints Dinstmanis.

Iekštelpās pastāvīgi notiek špaktelēšanas, piekrāsošanas un dekoru nomaiņas darbi. Sūces var aizdrīvēt tikai no iekšpuses. Jumta stāvoklis nu jau ir tik slikts, ka uz tā pat vairs nav iespējams uzkāpt. «Tagad ir izveidojusies tāda situācija, ka jumts ir pilns ar mikroplaisām. Un šeit jau arī bija mēģinājums «Valsts nekustamajiem īpašumiem» noorganizēt jumta seguma noklāšanu ar tādu it kā hermetizējošo šķidrumu, bet nu tas absolūti nedarbojās. Diemžēl staigalējot pa šo jumtu, mikroplaisas kļuva vēl lielākas. Viss hermētiskais segums līdz ar lietu notecēja lejā. Tagad jumts vēl sliktāks nekā bija,» saka Lancmanis.

Saskaņā ar nesen izstrādāto projektu Rundāles pils jumta rekonstrukcijai ir nepieciešami 2,9 miljoni eiro, kas pārsniedz pils gada budžetu. Tuvākajā laikā direktors lūgs Kultūras ministrijai piešķirt pusotru miljonu eiro rekonstrukcijas pirmajai kārtai.

Kultūras ministrijā «LNT Ziņām» atzina, ka ir tā informēta par situāciju, taču, kamēr nav saņemts oficiāls pieprasījums, plašākus komentārus nesniegs. Ja nauda tiks atrasta, jumtu varētu pilnībā salabot četru gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu