Olimpiskā dienasgrāmata: Vai Dukuru ēra turpināsies?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA/TVNET

Phjončhanas olimpiskajās spēlēs 16.februāris nebija pati priecīgākā diena, jo pēc kļūdaina izšķirošā – ceturtā – brauciena medaļu zaudēja Latvijas skeletona zvaigzne Martins Dukurs. Pēc šīm sacensībām aktuāls kļuvis jautājums, kas ar Latvijas skeletonu notiks turpmāk?

Piektdien Martins aizvadīja sev neraksturīgi sliktu braucienu. Pirms tā viņš bija otrajā vietā un reāli pretendēja uz sudrabu, tomēr jau Phjončhanas trases augšdaļā rupji kļūdījās, kam sekoja vairāku misēkļu virkne un noslēgumā latvietis palika ceturtais, samierinoties ar tā saukto koka medaļu. Uzreiz aiz viņa tikmēr bija brālis Tomass.

Martins jau uzreiz pēc sacensībām bija pamatīgi vīlies. Viņam bija nepieciešams kāds laiks, lai sagremotu notikušo, neliels šoks mikszonā valdīja ne tikai starp Latvijas mediju pārstāvjiem, bet arī starp ārzemniekiem. Viens no viņiem bija arī Igaunijas žurnālists, kurš sarunā ar mani pauda sarūgtinājumu par Dukura rezultātu, tomēr izteica pārliecību, ka sportists spēs piecelties no šī nosacītā kritiena.

Notiekošo bija grūti pieņemt. Latviešu skeletona leģenda uz mikszonu nenāca ilgu laiku, kas liecināja par viņa pārdzīvojumu, tomēr Martins vienmēr bijis goda vīrs un vienmēr atradis laiku sarunām ar medijiem. Izņēmums nebija arī šī reize, un pēc kārtīga pārdomu perioda viņš ieradās mikszonā, lai sniegtu savu komentāru.

«Šobrīd es saku, ka šī ir mana pēdējā sezona,» pēc Phjončhanas olimpisko spēļu skeletona sacensību noslēguma sacīja Martins. «Par nākotni pagaidām neko nevēlos teikt, jo neesmu par to domājis, bet šķiet, ka pietiks.»

Tiesa, jau tobrīd šķita, ka skeletonista sacītais par karjeras beigām varētu būt nedaudz pārsteidzīgs, tomēr jau sezonas gaitā bija aizmetņi, ka viņš pēc Phjončhanas varētu likt punktu sportista gaitām. Piektdien Martins atzina, ka neredz jēgu startēt pāris gadus un nepiedalīties 2022.gada Olimpiādē. Tad jau labāk izveidot četrgades plānu ar mērķi startēt Pekinā.

Žurnālistus vēlāk piektdien nomierināja brāļu Dukuru tēvs Dainis, sakot, ka Martina paziņojums bija nedaudz pārsteidzīgs. «Šobrīd emocijas ir nedaudz sakāpinātas. Tad, kad tās atlaidīsies un mēs atgriezīsimies mājās, mēs visu kārtīgi padomāsim.»

Dainis Dukurs piektdien bija diezgan omulīgā noskaņojumā, turklāt viņš nepiekrita Martina viedoklim, ka vajag izvirzīt četrgades plānu un gatavoties olimpiskajām spēlēm, izlaižot arī Pasaules kausa posmos, kā to, piemēram, darīja korejietis Sunbins Juns, lai labāk sagatavotos tieši Olimpiādei.

Skeletonistu treneris uzskata, ka jāturpina braukt šajās sacensībās, jo arī tajās piedalās planētas labākie skeletonisti un no tām atvests daudz titulu.

Tomass Dukurs tikmēr pauda gatavību startēt vēl vienu vai divus gadus, lai arī šosezon viņu nomocījušas veselības likstas, bet ceļgala problēmas it kā savestas kārtībā.

Šobrīd Latvijā aug vairāki jaunie skeletonisti, piemēram, Ivo Šteinbergs un Krists Netlaus, tomēr viņiem līdz Dukuru līmenim vēl ir ceļš ejams. Līdz ar to, ja brāļi lems likt punktu karjerām tagad, vismaz pāris gadus mums šajā sporta veidā būs jāiztiek bez augsta līmeņa rezultātiem.

Juns piektdien uzvaru izcīnīja, vairāku tūkstošu Dienvidkorejas līdzjutēju atbalstīts. Sanākušie cilvēki parūpējās par lielisku atmosfēru, un tieši skeletons bija viena no mājinieku cerību disciplīnām. Līdz ar to Junam šobrīd atmaksājusies pamatīgā gatavošanās.

Piektdienas vakarā skeletona sacensības uzsāka arī dāmas, pēc pirmajiem diviem braucieniem Leldei Priedulēnai atrodoties augstajā septītajā pozīcijā. Viņa aizvadīja ļoti solīdus braucienus, tomēr kamanas neslīdēja gana ātri, kas liedza būt vēl augstāk.

Sieviešu skeletona sacensībās bija vērojama cita aina, ja salīdzina ar vīriešu sacīkstēm, jo skatītāju bija krietni mazāk, turklāt šoreiz mājinieki neiesaistās reālā cīņā par godalgām.

Nav īsti saprotams rīkotāju sastādītais kalendārs, jo Dienvidkorejas zvaigzne Juns pie zelta tika agrā rīta stundā, kamēr tajā pašā dienā dāmas savus pirmos braucienus aizvadīja vakara stundās, kad tomēr jānotiek dienas svarīgākajiem mačiem.

Vēl piektdien vīriešu daiļslidošanas īsajā programmā kritienu piedzīvoja Deniss Vasiļjevs, kurš ierindojās 21.vietā, bet izvēles programma notiks sestdien. Tikmēr kalnu slēpotāja Lelde Gasūna ieņēma 37.vietu slalomā, kamēr distanču slēpotājs Indulis Bikše 15 kilometru brīvā stila sacensībās ierindojās 65.pozīcijā.

Ceturtdien Phjončhanā tika sagaidīts Austrumu Jaunais gads. Tiesa, vismaz mediju ciematā un tā tuvumā lielu svinību nebija, varbūt vien vietējie nelielos bariņos pasēdēja kafejnīcās. Savukārt piektdien olimpisko spēļu galvenajā mediju centrā Jaunajam gadam par godu tika sarīkota tikšanās ar Dienvidkorejas Olimpiskās komitejas vadītāju, kā arī žurnālisti tika cienāti ar vietējo ēdienu.

Šobrīd gan Latvijai vairs nav atlicis daudz sporta veidu, kur izcīnīt pirmo Phjončhanas olimpisko spēļu medaļu. Viens no tiem ir bobslejs, kur divnieku sacensības tiks aizvadītas svētdien un pirmdien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu