ES fondu revidenti atklāj problēmas ar bezdarbnieku kursiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Finanšu ministrija (FM) kā revīzijas iestāde ir iesniegusi Eiropas Komisijai viedokli par valstī investēto Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu likumību un pareizību, kurā paustas bažas par ES fondu līdzfinansēto bezdarbnieku apmācību projektu īstenošanu, informēja ministrijā.

Ziņojumā revidenti secina, ka atbildīgās iestādes pienākumus veic prasmīgi, tomēr arvien nepieciešami uzlabojumi kopējā ES fondu sistēmā Latvijā.

Lielākās bažas ES fondu revidenti pauž par bezdarbnieku apmācību projektiem, kas ne vienmēr notiek paredzētajā laikā un spēj sapulcināt paredzēto mērķauditoriju.

2016.gadā apmācību projekta revīzijas laikā revidenti nav varējuši gūt pārliecību, ka bezdarbnieki un darba meklētāji ir apmeklējuši Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansētās mācības, jo mācību iestāde Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) sniegusi apstiprinātu kopsavilkumu par mācību apmeklējumu, kas tiek balstīts uz mācību žurnālu.

«Mācību žurnālu aizpilda pasniedzēji, bet šim procesam nav nodrošināta nekāda kontrole vai uzraudzība. Līdz ar to pastāvēja risks, ka mācību centru iesniegtie apmeklējumu kopsavilkumi satur nepatiesu informāciju,» secinājuši ES fondu revidenti.

Lai gūtu pārliecību par bezdarbnieku un darba meklētāju mācību apmeklējumu, ES fondu revidenti iesaka ieviest šo kursu dalībnieku apmeklējuma parakstu lapas un mācību centriem iesniegt tās ar apmeklējumu kopsavilkumiem vai ieviešot alternatīvu kontroles pasākumu riska mazināšanai. Revidenti pat iesaka veikt neplānotas pārbaudes mācību vietās.

2017.gada beigās NVA informēja, ka tā jau pērn sāka pastiprināti izvērtēt bezdarbnieku apmācību kvalitāti, lai sekmētu, ka apmācības rezultātā bezdarbnieks nonāk darba tirgū.

ES fondu revidenti arī norādījuši, lai gan lielākā daļa investīciju ieguldītas iepriekš noteiktos projektos, tomēr bieži vien projektu īstenotājiem nav ieplānoti pienācīgi resursi projekta īstenošanai. Visbiežāk tas beidzas ar būtiskiem termiņu kavējumiem, un šādi tiek pakļauta riskam ne tikai naudas saņemšana, bet rodas arī plānoto tehnoloģiju novecošanas risks. Tāpat revidentiem lielākās rūpes saistās ar būvdarbu kvalitāti un godīgu konkurenci iepirkumos.

Kopumā ES revidenti par pērn veikto darbu secina, ka visu pārbaudīto ES fondu ietvaros konstatētais kļūdas līmenis ir zemāks par pieļaujamajiem 2%, līdz ar to var teikt, ka FM, Iekšlietu ministrija un Labklājības ministrija darbu ir veikušas pienācīgi.

FM Revīzijas iestāde ir neatkarīga ES fondu pārbaudes institūcija Latvijā, kuras izveidošana katrā Kohēzijas politiku ieviesošā ES dalībvalstī ir EK noteikta obligāta prasība. Revīzijas iestādes pienākums ir aizsargāt EK finansējumu un veicināt tā pareizu izlietojumu nacionālā līmenī. Par paveikto darbu katru gada Revīzijas iestāde sniedz EK neatkarīgu atzinumu, balsoties uz kuru tiek pieņemts lēmums par izdevumu apstiprināšanu Latvijai.

FM Revīzijas iestādei katru gadu līdz 15.februārim ir jāiesniedz gada kontroles ziņojumi un atzinumi par pērn veiktajām revīzijām Kohēzijas politikas fondiem - Eiropas Reģionālās attīstības fondam (ERAF), Eiropas Sociālajam fondam (ESF) un Kohēzijas fondam (KF), par kuru atbildīga pati FM. Tāpat atzinumi sniegti par Iekšējās drošības fondu un Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondu, kas ir Iekšlietu ministrijas atbildībā, kā arī par Eiropas Atbalsta fondu vistrūcīgākajām personām, ko vada Labklājības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu