Valsts kontrole «Sadales tīklā» veiks revīziju; skatīs arī OIK sistēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts kontrole revīziju elektroenerģijas sadales operatorā «Sadales tīkls» par elektroenerģijas sadali plāno pabeigt šovasar, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» trešdien teica valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Viņa atzīmēja, ka elektroenerģijas rēķinus veido trīs daļas - elektroenerģijas maksa, sadales pakalpojumi un obligātā iepirkuma komponente (OIK). Šobrīd Valsts kontrole veic revīziju par sadales pakalpojumiem, taču, iespējams, saistībā ar elektroenerģijas sadārdzināšanos no šā gada Valsts kontrole varētu revidēt arī OIK sistēmu.

Krūmiņa stāstīja, ka revīzijā tiktu vērtēta OIK sistēma un politika kopumā, kā arī izstrādāti ieteikumi sistēmas sakārtošanai. Viņa pieļāva, ja tiks atklātas nepamatotas izmaksas, vai aprēķini, tad tie būs jāmaina un tādējādi iespējamas izmaiņas tarifos.

Jau vēstīts, ka no šā gada daudziem iedzīvotājiem un uzņēmumiem būtiski pieauguši elektroenerģijas rēķini.

Piemēram, lauksaimniekiem janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām OIK finansēšanas modelī ir par 40-60% augstāki nekā decembrī. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā «jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem», kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota, iepriekš informēja «Zemnieku saeimā».

Tāpat ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) trešdien informēs par tās pasūtīto pētījumu par OIK apmēra mazināšanu. LTRK norādīja, ka tā pasūtījusi pētījumu par OIK, kā arī iespējamajiem risinājumiem, lai samazinātu elektrības rēķinus. Preses konferencē LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš informēs par pētījumā iegūtajiem secinājumiem, kā arī turpmākajām darbībām ar mērķi samazināt elektrības rēķinus uzņēmējiem un iedzīvotājiem.

«Esam pārliecināti, ka ir iespēja darīt daudz vairāk, lai samazinātu OIK ietekmi uz elektrības rēķiniem, jo tieši šī sadaļa ir mākslīgi radīta un «uzpūsta», taču no otras puses ietekmē ikviena uzņēmēja konkurētspēju,» teica Endziņš, piebilstot, ka Latvijā elektrības rēķini ir augstākie visā reģionā, tostarp Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu