Itālijas «korupciju apkarojošā» Pieczvaigžņu kustība ierauta kārtējā finanšu skandālā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Trīs nedēļas pirms parlamenta vēlēšanām Itālijas populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), kas par savu kampaņas stūrakmeni pasludinājusi politikas attīrīšanu no korupcijas, ierauta kārtējā izšķērdēšanas skandālā.

Saskaņā ar M5S apgalvojumiem, ka politiķi saņem pārāk lielas algas, Pieczvaigžņu kustības pārstāvji, kas ievēlēti parlamentā, apņēmušies lielu daļu savas algas ieskaitīt īpašā valsts fondā, kurš finansē mazo uzņēmējdarbību.

Taču pēdējo 48 stundu laikā atklājies, ka vismaz trīs M5S pārstāvji parlamentā ir viltojuši maksājumu orderus par naudas pārskaitīšanu šajā fondā, bet naudu piesavinājušies.

No 23,1 miljona eiro, kam vajadzēja nonākt fondā, trūkst aptuveni 1,4 miljoni, otrdien vēsta laikraksti «La Repubblica» un «Corriere della Sera».

M5S pagaidām nav šos skaitļus apstiprinājusi, taču mediji ziņo, ka visiem partijas deputātiem pieprasītas atskaites, lai pierādītu, ka viņi nav krāpušies.

«Daži sapuvuši āboli nesabojā visu mums tik svarīgo iniciatīvu,» pirmdienas vakarā uzsvēra M5S kandidāts uz premjerministra amatu Luidži Di Maio. «Itāļi zina, ka mēs vienmēr sodām sapuvušos ābolus (..). Mēs veicam visas nepieciešamās pārbaudes, taču lepojamies ar to, ko kustība pārstāv.»

Par kārtējo skandālu, kas skāris M5S, pirmais ziņoja konservatīvo līderim un bijušajam premjeram Silvio Berluskoni piederošā mediju koncerna «Mediaset» televīzijas kanāls «Italia 1» savā raidījumā «Le Iene».

Itālijas parlamenta vēlēšanas paredzētas 4.martā, un saskaņā ar aptaujām M5S, atsevišķi ņemot, kļuvusi par populārāko partiju. Tomēr tā atpaliek no konservatīvo koalīcijas, kuras kodolu veido Berluskoni vadītā centriski labējā partija «Forza Italia» («Uz priekšu, Itālija!»).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu