Olimpiskā dienasgrāmata: Korejieši spēlē paslēpes

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA/TVNET

Nu jau kārtējā sacensību diena Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā notiekošajā 23. Ziemas Olimpiādē ir noslēgusies. Latvija joprojām pie medaļām nav tikusi, tomēr atbildīgākās sacensības vēl tikai priekšā.

Kā jau iepriekš rakstīju, Dienvidkorejā šobrīd norisinās pēdējo gadu desmitu aukstākās olimpiskās spēles. Turklāt izskatās, ka vējš un sals neparko negrasās atkāpties. Arī pirmdien tas radīja izmaiņas sacensību programmā, jo tika atcelts milzu slaloms sievietēm, kur bija jāpiedalās mūsu kalnu slēpotājai Leldei Gasūnai. Tas tagad pārcelts uz ceturtdienu, kad uz starta iecerējis iziet vēl viens latviešu kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks. Viņš sacentīsies nobraucienā, un arī šīs sacensības stiprā vēja dēļ tika pārceltas no svētdienas.

Gasūnas sacensību pārcelšana nav nekāds brīnums, jo nojauta par to radās jau tad, kad devos uz brokastīm – uzreiz pēc iznākšanas no viesnīcas sejā iecirtās varens vējš, kas turpat pagalmā pie reizes plosīja arī korejiešu sastādītos kokus.

Tieši šo sacensību pārcelšana būtiski ietekmēja arī Latvijas žurnālistu šodienas darba kalendāru. Vieniem tā pēc garām darba stundām bija iespēja ilgāk pagulēt un nedaudz atvilkt elpu, kamēr čaklākie meklēja alternatīvas. Ar pirmdienu sākās oficiālie skeletona treniņbraucieni, un tieši latvieši vīriešu konkurencē ir starp galvenajiem medaļu pretendentiem, tāpēc biju viens no tiem, kurš izmantoja pirmo iespēju, lai redzētu mūsējos trasē. Tiesa, rezultāti treniņos ir krietni otršķirīgi, jo viena no Latvijas cerībām Martins Dukurs uzrādīja attiecīgi ceturto un septīto laiku, kamēr viņa brālis Tomass bija septītais un 17. Šobrīd viņiem vēl noris pareizo slieču meklēšana, bet pēc treniņbrauciena latvieši izteica vēlmi pēc siltākiem laikapstākļiem. Tā turklāt varētu piepildīties, jo tuvākajās dienās termometra stabiņš pamazām kāps, salam atkāpjoties.

Pēc treniņbrauciena Martins, lai arī sacīja, ka jūtoties itin labi, izskatījās nedaudz norūpējies. Kā nu ne, jo pirmdien trasē nebija redzami Dienvidkorejas skeletonisti, tostarp latvieša galvenais konkurents Sunbins Juns.

Mājinieki olimpisko trasi jau iepriekš izbraukuši krustu šķērsu, bet skaidrs, ka šobrīd viņi nolēmuši spēlēt paslēpes un, visticamāk, konkurentiem nevēlas parādīt pareizās braukšanas līnijas.

Cik ilgas būs šīs paslēpes, ir cits jautājums, jo vismaz vienā treniņbraucienu dienā viņiem būs jāpiedalās. Līdz sacensībām tādas atlikušas vēl divas.

Pirmdien Martinam tika liela uzmanība, jo viņš pēc treniņbraucieniem aprunājās ne tikai ar Latvijas žurnālistiem. Īpašu uzmanību viņam pievērsa arī Dienvidkorejas un Krievijas mediji, izprašņājot gan par sīvāko konkurentu Junu, gan par krievu dopinga sāgu un diskvalificētajiem sportistiem. Lai arī Krievijas Olimpiskā komiteja ir diskvalificēta no Olimpiādes, tās «tīrie» atlēti pēc īpašu pārbaužu iziešanas drīkst sacensties Phjončhanā. Starp viņiem ir arī skeletonists Ņikita Tregubovs, kurš varētu iesaistīties cīņā pat par godalgu.

Pirmdien sarunā ar krievu medijiem viņš nekautrējās necenzētos vārdos nolamāt amerikāņu un britu kolēģus, kuri ar viņu nesveicinoties.

Ar Dukuriem gan viņam attiecības esot labākas, turklāt nereti viņi savā starpā arī aprunājas.

Pēc pirmajiem treniņbraucieniem ļoti priecīga tikmēr bija mūsu dāmu skeletoniste Lelde Priedulēna, kura sarunā ar žurnālistiem burtiski staroja. Viņa norādīja, ka braucieni pirmdien izdevušies, bet vēl pie pāris niansēm esot jāpiestrādā. Jāpiezīmē, ka visu šo sezonu Lelde startē ar sarautām ceļgala krusteniskajām saitēm. Operāciju viņa negribēja veikt, jo vēlējās piepildīt olimpisko sapni.

Man gan kārtējo reizi jāpiemin laikapstākļi, jo to dēļ pirmdien tālu no atcelšanas nebija arī biatlona sacensības, kur iedzīšanā sacentās dāmas un kungi. Sacensību norisei tika dota zaļā gaisma, kaut arī jau iepriekš gan sportistiem, gan treneriem bieži nācās pieminēt vēja lielo ietekmi uz šaušanu.

Neziņa par to, vai notiks sacensības biatlonā, sākās pusdienlaikā, bet pēc dažām stundām tika nolemts starta šāvienu tomēr dot.

Apstākļi gan diez ko neatšķīrās no iepriekšējām dienām, jo arī šoreiz putenis gāja pa gaisu pēc pilnas programmas, bet pēc finiša Latvijas biatlonisti Andrejs Rastorgujevs un Baiba Bendika nenoliedza laikapstākļu lielo ietekmi uz rezultātiem, it sevišķi šaušanā.

Tiesa, Rastorgujevs pat ar četriem soda apļiem pamanījās izcīnīt 12.vietu, kārtējo reizi apliecinādams savu ātro soli trasē un pēc iedzīšanas uzslavējot savu komandu par sagatavošanos šiem mačiem. Savukārt Bendika ar trim kļūdām ieņēma 33.pozīciju. Noslēgumā viņa Latvijas medijiem atklāja, ka šīs bijušas nenormāli ātras iedzīšanas sacensības, tik strauju tempu šajā disciplīnā piedzīvojot pirmo reizi karjerā.

Pirmdien pirmos braucienus aizvadīja arī sieviešu kamaniņu braucējas, kur astoto vietu šobrīd ieņem Ulla Zirne, kamēr pieredzējusī Elīza Cauce atrodas vien 21. vietā, bet debitante Kendija Aparjode ir 24.pozīcijā. Trešo un ceturto braucienu viņas aizvadīs otrdien.

Otrdiena kopumā gaidāma darbīga. Ja vējš būs pierimis, Alpu kombinācijā sacensības aizvadīs Zvejnieks, kamēr distanču slēpošanā sprintā piedalīsies Indulis Bikše un Patrīcija Eiduka, kamēr šorttrekā sacentīsies Roberto Puķītis un Roberts Zvejnieks, bet ātrslidošanā – Haralds Silovs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu