Pieņemts Jelgavas pilsētas budžets

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jelgavā apstiprināts pilsētas budžets šim gadam. Pilsētas ieņēmumi un izdevumi šogad veidos 71,4 miljonus eiro. Nemainīgas ir pilsētas prioritātes – izglītība, struktūrfondu finansējuma piesaiste un atbalsts uzņēmējdarbībai.

Pieņemtais budžets paredz Jelgavā turpināt jau pagājušajā gadā aizsāktus projektus – Valsts ģimnāzijas rekonstrukciju, Loka maģistrāles pārbūvi, Pils salas labiekārtošanu un citus. Tiks uzsākti arī jauni nozīmīgu objektu būvdarbi – Vecpilsētas ielas 14 un K.Barona ielas 50 rekonstrukcija, izveidojot Zemgales Restaurācijas centru; Zemgales prospekta 7 pārbūve, kur nākotnē atradīsies bērnu un jauniešu centrs «Junda»; bērnudārza «Sprīdītis» rekonstrukcija; Neretas, Prohorova un Garozas ielas pārbūve; Miera ielas un Aizsargu ielas rekonstrukcija, pārbūvējot tiltu pār Platones upi, u.c. Papildus tam pašvaldība šogad budžetā paredzējusi 920 000 eiro, lai izstrādātu jaunus projektus Eiropas fondu līdzekļu piesaistei.

Izglītība ir nozare ar vislielāko ieguldījumu apjomu – 33,5 miljoni eiro jeb 47 procenti no pilsētas kopējā budžeta. Šis gads sākās ar algas pieaugumu izglītības iestāžu darbiniekiem. Izglītības sistēmas atlīdzības kopējais fonds pilsētā sasniedz 16,5 miljonus eiro. Savukārt 8,4 miljoni eiro paredzēti izglītības iestāžu pamatlīdzekļu iegādei un remontiem, kur lielākā summa šogad novirzīta Valsts ģimnāzijas rekonstrukcijai – 7,7 miljoni eiro. Tāpat šogad pieaugs pašvaldības dotācija privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm un aukļu pakalpojumu nodrošinātājiem – 2 miljoni eiro. Par katru bērnu, kurš apmeklē privāto bērnudārzu, pilsētas pašvaldība iestādei maksās 200 eiro mēnesī. Šogad turpināsies Amatu vidusskolas rekonstrukcija, pirmsskolas izglītības iestādes «Sprīdītis» un 2. internātpamatskolas energoefektivitātes paaugstināšana, Zemgales prospekta 7 pārbūve, kā arī Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā par 25 000 eiro paredzēts modernizēt aprīkojumu Konferenču zālē un par 22 0000 eiro nostiprināt ēkas pamatus. Vēl šī gada budžetā ir paredzēts finansējums 100 000 eiro apjomā jauna bērnudārza projektēšanai.

Pašvaldības iestādes «Pilsētsaimniecība» kopējais budžets šim gadam ir 5,1 miljons eiro. No tiem ceļu un ielu uzturēšanai – 422 045 eiro, publisko vietu uzturēšanai un atkritumu savākšanai – 989 101 eiro, notekūdeņu apsaimniekošanai – 579 200 eiro, ielu apgaismošanai – 599 490 eiro, pašvaldības teritorijas, mežu un kapsētu apsaimniekošanai, klaiņojošo dzīvnieku likvidācijai – 1 553 158 eiro. Starp nozīmīgākajiem darbiem, kas paredzēti šogad, ir Meža kapu paplašināšana, Romas ielas asfaltēšana, luksofora izbūve K.Barona un Pasta ielas krustojumā, Atmodas ielas posma asfaltēšana līdz bērnudārzam «Kāpēcīši», kā arī iebrauktuves un stāvlaukuma rekonstrukcija pie 5. vidusskolas.

Foto: Publicitātes foto

Sociālās aizsardzības šā gada budžets ir 4,8 miljoni eiro, kas ir par 200 000 eiro vairāk nekā pagājušajā gadā. Būtiskākais, kas šogad mainās sociālā atbalsta jomā, ir pašvaldības pieņemtais lēmums kompensēt pilsētas sabiedriskā transporta biļešu cenas 20 braucieniem mēnesī represētajām personām, ja norēķiniem tiek izmantota Jelgavas pilsētas iedzīvotāja elektroniskā karte. Līdz ar minimālās algas kāpumu pašvaldība jau paaugstinājusi ienākumu slieksni, no kura pašvaldības pabalstus var saņemt trūcīgas un maznodrošinātas personas. Vienlaikus pašvaldība saglabā visus līdzšinējos sociālā atbalsta veidus pilsētā. Lai īstenotu deinstitucionalizācijas plānu, Jelgavas budžetā paredzēts, ka tiks uzbūvētas trīs grupu mājas, kur katrā ģimeniskai pietuvinātā vidē varēs dzīvot pa 8 bērniem. Pārmaiņas piedzīvos arī pašvaldības īres nams Stacijas ielā 13, kurā plānots izveidot atsevišķus dzīvokļus bez koplietošanas telpām. Šogad par 20 700 eiro ir audzis pašvaldības atbalsts audžuģimenēm, kopā budžetā veidojot 130 000 eiro.

Kultūras jomā šis gads ir zīmīgs ar Latvijas valsts simtgadi un Dziesmu un deju svētkiem. Kopumā plānots, ka pilsētā simtgades pasākumiem tiks izlietoti 100 000 eiro, bet mūsu kolektīvu dalībai Dziesmu un deju svētkos – 150 000 eiro. Vēl šogad paredzēts sakārtot kultūras nama lietusūdens novades sistēmu, kā arī daļēji rekonstruēt ēkas fasādi. Savukārt Pasta salā tiks izbūvēts jumts brīvdabas estrādei.

Sporta pasākumu rīkošanai šogad paredzēti 609 435 eiro, bet nozarei kopumā – 1,4 miljoni eiro. Šogad Pasta salā jumts tiks uzbūvēts arī slidotavai, tiek plānots, ka slidotavu varēs izmantot jau no oktobra.

Svētās Trīsvienības baznīcas tornī šogad plānots atjaunot torņa interaktīvās ekspozīcijas. Budžetā 12 000 eiro paredzēti, lai šīm ekspozīcijām izstrādātu skiču projektu. Tāpat tūrisma jomā šogad pilsētā paredzēts papildināt tūrisma norādzīmes gan gājējiem, gan autovadītājiem. Savukārt pilsētas bibliotēkā plānots izbūvēt liftu, lai ēkas augtākajos stāvos ērti varētu nokļūt cilvēki ar kustību traucējumiem. Vēl rekonstrukcijas darbi paredzēti Miezītes bibliotēkā. Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā šogad paredzēts nomainīt jumtu, kā arī ierīkot videonovērošanas kameras.

Sabiedriskajai kārtībai un drošībai pilsētas budžetā kopumā paredzēti 3,4 miljoni eiro. Pašvaldības policijas kopējais budžets šim gadam ir 2 917 771 eiro, savukārt Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centrs (POIC) strādās ar kopējo budžetu 523 838 eiro. Pašvaldības policijai šogad paredzēts iegādāties trīs jaunus mikroautobusus izolatorus par kopējo summu 59,6 tūkstoši eiro. Tāpat projekta gaitā pašvaldības policisti būs aprīkoti ar videonovērošanas kamerām. Līdz ar Sabiedrības integrācijas pārvaldes pārcelšanos uz Skolotāju ielu pagājušajā gadā visu ēku Sarmas ielā 4 savām vajadzībām izmantos POIC. Šīs iestādes darba apjoms ik gadu pieaug, un šobrīd tiek strādāts, lai paplašinātu piedāvātās iespējas iedzīvotājiem, izveidojot vienoto informācijas aprites sistēmu. Tā nodrošinās ātrāku informācijas apriti starp pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām par iedzīvotāju aktualizētiem jautājumiem. Tāpat šogad paredzēts uzlabot POIC interaktīvo karti un mobilo lietotni, kas ļautu iedzīvotājiem vēl ērtāk pieteikumus POIC nosūtīt elektroniskā formā.

Informācija sagatavota Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldē

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu