«Rīgas meži»: Sala dēļ apaļkoku cenas varētu īslaicīgi kristies

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pateicoties salam, meža ceļi mežizstrādātājiem kļuvuši pieejamāki un apaļkoksni kļuvis vieglāk sagādāt, tāpēc tās cenas varētu īslaicīgi kristies, pieļāva pašvaldības SIA «Rīgas meži» valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Slikto laika apstākļu dēļ meža ceļi vairākos reģionos kļuva neizbraucami, apaļkoksni bija grūti sagādāt un tās cenas ievērojami kāpa.

«Ziemas sezona, iestājoties salam, ir intensificējusi mežistrādes apmēru un sagaidāms, ka uz īsu laiku apaļkoku cena kritīsies. Taču ziema ir tāda, kāda tā ir, un drīz vien apaļkoku pieejamība samazināsies,» prognozēja Vaikulis, pieļaujot, ka, iestājoties siltākam laikam, daļā meža ceļu Latvijā atkal būs apgrūtināta piekļuve kokmateriāliem.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka «Rīgas mežu» saimnieciskajai darbībai atšķirībā no daudziem citiem meža īpašniekiem mitrāki laika apstākļi nekaitē, jo pozitīvu pienesumu dod iepriekšējo gadu investīcijas meliorācijas sistēmu attīstīšanā un uzturēšanā. «Mūsu mežos, kopš sākam atjaunot meliorācijas sistēmas, ir šīs veidotās atbērtnes ceļa tīkls, kas palielina piekļuves iespēju, gan arī paši ceļi ir sausāki un vieglāk izbraucami. Grūti ir vērtēt situāciju kopumā, bet mums par labu nospēlēja meliorācijas sistēmu atjaunošana,» uzsvēra Vaikulis.

«Rīgas mežu» valdes loceklis pastāstīja, ka kompānijas izveidotā infrastruktūra līdz šim devusi uzņēmumam priekšrocību sagādāt un pārdot apaļkoku par ļoti izdevīgu augstu cenu, un apstākļi apaļkoku un kokmateriālu tirgū «Rīgas mežiem» šogad bijuši labvēlīgi. Tomēr vienlaikus uzņēmums veidojis budžetu piezemētu, lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu, ja apaļkoku cena kādu tirgus faktoru dēļ strauji kristos.

LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar «Rīgas mežu» operatīvo informāciju, kompānijas apgrozījums pērn sasniedzis 18,4 miljonus eiro. Savukārt 2016.gadā «Rīgas meži» strādāja ar 14,95 miljonu eiro apgrozījumu un 227 704 eiro peļņu, liecina informācija «Firmas.lv». «Rīgas meži» reģistrēti 2008.gadā, un kompānijas pamatkapitāls - 115 156 021 eiro.

«Rīgas meži» ar 62 000 hektāriem zemes ir otrs lielākais mežu apsaimniekotājs Latvijā pēc AS «Latvijas valsts meži». Uzņēmumam pieder sēklu plantācijas, koku stādaudzētava, zāģētava «Norupe», kā arī «Rīgas mežu» atbildībā ir Mežaparks, Rīgas parki un dārzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu