Krievija izdevusi Igaunijai uzņēmēju Susi, apmainot pret savu spiegu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evgenya Novozhenina / Sputnik

Krievija sestdien izdevusi Igaunijai uzņēmēju Raivo Susi, apmainot viņu pret savu notiesāto spiegu. Susi decembrī Krievijas tiesa atzina par vainīgu spiegošanā un piesprieda 12 gadu ieslodzījumu stingra režīma cietumā. Susi, kurš kategoriski noliedza vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās, tika notiesāts slēgtā tiesas sēdē.

Susi tika apmainīts pret Krievijas pilsoni Artjomu Zinčenko, kuru pagājušā gada maijā Igaunijas tiesa notiesāja ar piecu gadu cietumsodu par spiegošanu Krievijas labā.

Viņu apmaiņa notika sestdienas rītā Koidulas robežpunktā. Viņi abi bija iesnieguši lūgumu par apžēlošanu, kuru abu valstu prezidentu apmierinājuši.

«Igaunijas valsts, kā vien var, palīdz saviem pilsoņiem,» paziņoja Drošības policijas ģenerāldirektors Arnolds Sinisalu. «Igaunija izsūtīja uz Krieviju šeit noziegumu pastrādājušu spiegu, bet igauņu uzņēmējs pēc ilgas atrašanās ieslodzījumā Krievijā atgriezies pie saviem tuviniekiem.»

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki aizturēja Susi 2016.gada februārī Maskavas Šeremetjevas lidostā, kad viņš gatavojās iekāpt lidmašīnā uz Tadžikistānu.

Internetā pieejamā informācija liecina, ka Susi ir īpašnieks vairākiem Igaunijā bāzētiem uzņēmumiem, kas nodarbojas ar militāro mācību lidmašīnu tirgošanu un apkopi. Uzņēmumu klienti ir miljonāri, aviācijas klubu biedri Krievijā, Lielbritānijā, ASV un Rietumeiropā.

Susi piederošais uzņēmums «Aerohooldus» kopš 2015.gada uz četriem gadiem izīrējis Igaunijas aizsardzības spēkiem divas mācību lidmašīnas «L-39».

Krievijas veiktā Izmeklēšana pret Susi bija valsts noslēpums, tādēļ nekāda informācija publiski par to netika izpausta, un FDD atteicās atklāt par ko tieši apsūdz Susi.

Laikraksts «Postimees» 2016.gadā ziņoja, ka apsūdzības varētu būt saistītas ar Susi uzņēmuma tirgoto aprīkojumu, visticamāk, lidmašīnu detaļām. Susi nodarbojies ar padomju laiku militāro lidmašīnu detaļu uzpirkšanu un tirgošanu, bet, cik zināms, viņš nav tirgojis militāras lidmašīnas, ko varētu uzskatīt par nelikumīgu rīcību.

30 gadus vecais Krievijas pilsonis Artjoms Zinčenko tika notiesāts par nelikumīgu sadarbību ar Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galveno izlūkošanas pārvaldi (GRU).

Prokuratūras izvirzītās apsūdzības liecina, ka GRU savervēja Zinčenko 2009.gadā un no 2013.gada līdz aizturēšanai 2017.gadā viņš aktīvi piedalījās tās aģentu operatīvajā darbā ar mērķi kaitēt Igaunijas drošībai.

Pret Igauniju vērstajā slepenajā sadarbībā Zinčenko norādes saņēmis no GRU darbiniekiem. Viņa uzdevums galvenokārt bija ievākt informāciju par valstij nozīmīgiem objektiem un organizācijām, kas sniedz tiem pakalpojumus, kā arī vākt datus par Aizsardzības spēku, zemessardzes («Kaitseliit») un sabiedroto militārās tehnikas pārvietošanos.

Slepenās darbības laikā iegūto informāciju Zinčenko vairākkārt nodevis GRU darbiniekiem, izmantojot dažādus sakaru līdzekļus, kā arī tiekoties klātienē Sanktpēterburgā.

Zinčenko ir Krievijas pilsonis, kuram kopš 2013.gada ir uzturēšanās atļauja Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu