Fotostāsts: Neskarts Otrā pasaules kara bunkurs Parīzē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pazemē zem rosīgās «Gare de l'Est» dzelzceļa stacijas Parīzē «apstājies laiks» - tur pilnībā neskarts saglabājies Otrā pasaules kara laika bunkurs, vēsta tīmekļa medijs «The Local».

«Bunkurs» tika izbūvēts dažus gadus pirms Otrā pasaules kara kā bagāžas glabātuve, tomēr, sakoties karam, telpu pielietojuma mērķis tika mainīts.

Francijas dzelzceļa vēsturnieks Klaivs Lemmings aģentūras AFP korespondentam, kuram viņš izrādīja bunkuru, pavēstīja, ka bagāžas glabātuve par bunkuru pārveidota 1939.gadā ar mērķi radīt iespēju stacijas darbiniekiem patvērumu gaisa uzbrukuma gadījumā. Patvērums stacijas darbiniekiem bijis būtisks, lai uzbrukuma gadījumā netiktu traucēta stacijas darbība.

Vēsturnieks stāsta, ka galvenā bažas bunkura veidotājiem radījusi gāze, jo Francijā tolaik spilgtā atmiņā bijuši Pirmā pasaules kara laikā piedzīvotie gāzes uzbrukumi. Tāpēc bunkurs izveidots pilnībā hermētisks.

Bunkuram ir trīs metrus biezi betona griesti, tas ir 120 kvadrātmetrus plats un tas paredzēts aptuveni 70 cilvēku uzņemšanai.

Bunkurs tā arī nekad nav ticis īsti izmantots, jo Parīze Otrā pasaules kara laikā nepiedzīvoja plašas bombardēšanas, savukārt bažas par gāzes uzbrukumiem arī nepiepildījās.

Pēc tam, kad Franciju kara laikā okupēja Nacistiskā Vācija, tā savā kontrole pārņēma arī bunkuru. Par okupācijas laiku liecinot arī vairāku uzraksti vācu valodā, kas joprojām saglabājušies, tostarp arī uzraksts «Notausgang» («Avārijas izeja»).

«80 gadus bunkurs ir bijis «dusošā skaistule». Viss tur ir neskarts kopš 1939.gada,» stāsta vēsturnieks.

Kā atklāja Francijas dzelzceļa operatora SNCF pārstāvji, mērķis ir bunkuru saglabāt kā vēstures liecību. Līdzīgi bunkuri kara laikā tika izveidoti arī citās stacijās Parīzē, tomēr gandrīz neviens no tiem vairs nav saglabājies.

Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros bunkurs katru gadu uz dažām dienām pieejams aplūkošanai visiem interesentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu