Fakts vai mīts: Kas notiek ar cilvēka ķermeni pēc nāves?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Skaidrs, ka vismaz pagaidām mēs visi esam nolemti neizbēgamai nāvei. Viss ir tikai laika jautājums. Tāpēc, lai vismaz nesanāktu aiziet neziņā, noskaidrosim, kas notiek ar cilvēka ķermeni pēc nāves.

 
Foto: Wikimedia Commons

Cilvēks atvieglojas pēdējo reizi

Pēc nāves visi ķermeņa muskuļi atslābst, jo tie vairs nesaņem signālu no smadzenēm. Tikko iestājusies nāve, no ķermeņa izplūst viss tas, kas, dzīvam esot, «glabājies» aiz muskuļu aizsprostotām atverēm. Tā vienmēr ir pamatīga ķēpa tiem, kuri pirmie atrod attiecīgā cilvēka līķi.

 
Foto: Wikimedia Commons

Āda saraujas

Ļaudis lēš, ka cilvēka mati un nagi pēc tā nāves turpina augt griezdamies, tomēr tā nav gluži patiesība. Tā ir optiska ilūzija, ko izraisa ādas saplakšana tuvāk matu saknēm un atkāpšanās no nagu pamatnes. Tāpēc liecies mierā – nekādi brīnumi pēc nāves nenotiek.

 
Foto: Wikimedia Commons

Ķermenis paliek ļoti stīvs

Dažas stundas pēc nāves ķermenim iestājas tā saucamais rigor mortis jeb līķa sastingums. Šādu stāvokli izraisa muskuļu proteīna miozīna sarecēšana (koagulācija), kā rezultātā muskuļaudi zaudē elastību. Muskuļi atkal atslābst divu līdz trīs dienu laikā.

 
Foto: Wikimedia Commons

Parādās sarkanie plankumi

Īsi pēc nāves uz ķermeņa parādās sarkani līķa plankumi. Tie veidojas gravitācijas ietekmē, kad asinis no augstākām ķermeņa daļām noplūst uz leju, piešķirot audiem koši zilu nokrāsu. Ap to pašu laiku līķis sāk nelāgi ost, jo ķermenī izdalās dažādas smacīgas ķimikālijas.

 
Foto: Wikimedia Commons

Līķis var pūst un vaidēt

Tā kā pēc nāves plaušās vēl saglabājas gaiss, cilvēks var nejauki vaidēt un stenēt pat tad, kad dvēsele ir atstājusi tā ķermeni. Tiesa, tas nenozīmē, ka līķis ir nācis pie samaņas, bet gan to, ka kāds ir šo ķermeni saspiedis vai saliecis tādā veidā, ka gaiss no plaušām ir izsprucis caur balss saitēm un muti. Šī ir viena no baisākajām lietām, kas var notikt ar līķi, tomēr, lūk, tam visam ir fizisks pamatojums.

 
Foto: Scanpix/Reuters

Līķis var piedzīvot sekciju

Pastāv iespēja, ka līķi pēc nāves uzšķērdīs, lai aplūkotu tā iekšas. To var lūgt izdarīt mirušā ģimenes locekļi vai varas pārstāvji, ja cilvēks miris neskaidros vai noziedzīgos apstākļos. Ja līķis ir nosūtīts uz sekciju, tad var nešaubīties, ka secētājs izpētīs to no galvas līdz kājām.

 
Foto: Scanpix/Reuters

Dažu mēnešu laikā ķermenis sadalās

Tiklīdz baktērijas, kas dzīvo cilvēka kuņģī un gremošanas traktā, ir atskārtušas, ka var «okupēt» cilvēka ķermeni, sākas ķermeņa sadalīšanās. Baktērijām talkā nāk tārpi, kas var apēst 60% ķermeņa dažu nedēļu laikā. Ja līķis atrodas aizvērtā zārkā, +10 °C temperatūrā, tas pilnībā (izņemot skeletu) sadalās aptuveni četru mēnešu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu