Lūk, Tesla, kas devās ceļojumā pa Saules sistēmu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2018.gada 6.februārī amerikāņu kompānija SpaceX veica vēsturisku savas nesējraķetes Falcon Heavy izmēģinājuma lidojumu, kurā kosmosā nogādājamās kravas funkciju pildīja elektriskais Tesla Roadster ar skafandrā tērptu manekenu «Starman» pie stūres.

Ar 27 raķešdzinējiem apgādātās Falcon Heavy tests uzskatāms par veiksmīgu, lai gan uz Zemes atgriezās tikai divas no trim raķetes sekcijām. Centrālā, kas veica tālāko lidojumu un kurai bija sagatavota peldoša nolaišanās platforma Atlantijas okeānā, savu mērķi nesasniedza. Lai vai kā, kad tā bija atdalījusies un sāka atgriešanos, lidojumu turpināja raķetes otrā sekcija ar vienu dzinēju un tajā nostiprināto Tesla Roadster. Arī šī testa daļa uzskatāma par veiksmīgu, jo Tesla Roadster turpina ceļu kosmosa dzīlēs ar vairāk nekā 20 tūkstošiem kilometru stundā.

Saskaņā ar plānu sarkanais automobilis pēc apmēram pusgada pietuvosies Marsam un ielidos arī asteroīdu joslā, kas atrodas starp Marsu un Jupiteru. Tomēr SpaceX zinātnieku mērķis bija, lai Roadster nonāktu orbītā ap Sauli, kur teorētiski varētu uzturēties pat miljardu gadu. Zinātnieki gan ir visai skeptiski, vērtējot šādu scenāriju, un maz ticams, ka Tesla Roadster Saules orbītā uzturēsies pat vairākus miljonus gadu. Piemēram, Alans Ficsimonss no Karalienes universitātes Belfāstā aprēķinājis, ka Jupitera gravitācijas ietekmē Tesla Roadster orbīta ap Sauli kļūs aizvien izstieptāka, un automobili ar tā pilotu Zvaigžņu cilvēku (Starman) sagaida divas iespējas - izsviešana no Saules sistēmas vai iztvaikošana Saules karstumā.

Lai vai kā, tik mazu objektu kā automobilis kosmosā izsekot ir faktiski neiespējami. Taču SpaceX norāda, ka, zinot lidošanas ātrumu un trajektoriju, iespējams aptuveni noteikt kosmosa reģionu, kurā Tesla Roadster šobrīd atrodas.

SpaceX

Nobeigumā var piebilst, ka SpaceX Falcon Heavy ir šobrīd jaudīgākā izmantojamā nesējraķete, kas spētu nogādāt cilvēku līdz Mēnesim un pat Marsam. Par šo raķeti jaudīgāka vēsturiski bijusi vien Saturn V nesējraķete, kas tika izmantota Apollo misijās lidojumiem uz Mēnesi sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados.

Raķete Falcon Heavy

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu