ASV Pārstāvju palātā izskan astoņas stundas gara runa par imigrantiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien ASV Pārstāvju palātas opozīcijas līdere Nensija Pelosi teica vairāk nekā astoņas stundas garu runu, aicinot republikāņus neapturēt programmu, kas ļauj Savienotajās Valstīs palikt nelegālajiem imigrantiem, kas tur ievesti kā bērni, vēsta «The Washington Post». Tā iegājusi vēsturē kā garākā runa, kas Pārstāvju palātā izskanējusi vismaz kopš 1909.gada.

77 gadus vecā demokrāte Pelosi runāja astoņas stundas un septiņas minūtes. Viņa nolasīja vairāku programmas «Attiecībā uz bērnībā ieceļojušajiem atliktie pasākumi» (DACA) dalībnieku jeb «sapņotāju» dzīvesstāstus un citēja Bībeli.

Pelosi netipiski garā runa nebija pretrunā ar noteikumiem - Pārstāvju palātas spīkerim, kā arī pozīcijas un opozīcijas līderiem ir atļauts runāt tik ilgi, cik tie vēlas. Vēsturnieki norāda, ka līdz šim rekords par visilgāko runu Pārstāvju palātā piederēja Misūri štata likumdevējam Čempam Klārkam, kurš 1909.gadā uzstājās ar piecas stundas un 15 minūtes garu runu, norāda «The New York Times».

Pelosi visu runas laiku pavadīja, stāvot kurpēs uz apmēram desmit centimetrus augstiem papēžiem. Viņa nevarēja ne apsēsties, ne arī aiziet uz tualeti.

Baraka Obamas prezidentūras laikā ieviestā DACA programma ir radījusi asas domstarpības demokrātu un republikāņu starpā. Trampa administrācija vēlas programmu pilnībā likvidēt līdz 2019.gadam, savukārt demokrāti apņēmušies to nepieļaut.

Atbilstoši programmai nelegālie imigranti varēja palikt ASV strādāt vai mācīties uz divu gadu periodu, kas varēja tikt atjaunots, ja viņi Savienotajās Valstīs ieceļojuši pirms 16 gadu sasniegšanas.

Aprēķināts, ka pašlaik DACA no deportācijas pasargā apmēram 690 000 gados jaunu imigrantu, kuri Savienotajās Valstīs tika ievesti kā bērni. Vēl apmēram 1,1 miljons cilvēku varētu izmantot programmu, taču nav to izdarījuši. Pelosi savā runā pieminēja ASV Gaisa spēkos dienējošo Andreu Seabru, kuras tēvs savulaik dienēja Peru bruņotajos spēkos, un Alu Okeri, kura tēvu pēc dzimto Nigēriju kritizējošu rakstu publicēšanas nogalināja Nigērijas policija.

Septembrī Tramps paziņoja par DACA apturēšanu un Kongresam deva sešus mēnešus, kuru laikā jāvienojas, ar ko programmu varētu aizstāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu